Több százezer forint gyűlt össze az unitáriusok orgonájára

Péntek este bravúros jótékonysági koncertet adott a BFMK színháztermében Lakatos György Liszt-díjas fagottművész, valamint növendékei és barátai. A hangversenyt azért rendezték, hogy közelebb kerüljenek egy lépéssel a Völgy utcai unitárius templom évtizedek óta hallgató gyönyörű orgonájának felújításához.

Az orgona szövevényes történetéről korábban is írtunk. Ez a csodálatos hangszer 1969 óta nem szólalt meg az unitárius templomban, miután az egyházközség korábban anyagi nehézségek miatt eladta annak sípjait, majd a későbbi visszavásárlásnál kiderült: azok nem az eredeti anyagból vannak, nem úgy szólnak, ahogy a régi, ónból készült sípok. Ezért eldöntötték: rendbehozzák a hangszert, visszaállítják eredeti állapotába. Csakhogy ez rengeteg pénzbe kerül, úgyhogy gyűjtést indítottak.

– 2020-ban határoztuk el Csengelével, az unitárius lelkésszel és Dratsay Ákossal, a nyári zenei tábor egyik szervezőjével, hogy gyűjtést kezdünk az orgona felújítására – miután a zenészek is többször hangsúlyozták, hogy eljönnének jótékonysági koncertet is tartani az ügy támogatása érdekében. Az orgona felújítása 12 millió forintra van beárazva, ebből eddig körülbelül 1 millió gyűlt össze – tudtuk meg Berényi Károly alpolgármestertől, aki egyben az unitárius közösség jegyzője is.

Szabó Csengele lelkész köszöntőjében felidézte a vásárhelyi unitáriusok történetét, azon belül az orgonáét is: a hangszerek királynőjének is nevezett eszköz 1911-ben szólalt meg először a kis Völgy utcai templomban. – Az unitáriusok soha nem dúskáltak pénzben, de erős, összetartó közösség voltak mindig, és 30 év alatt felépítettek a teljes semmiből egy „unitárius Mekkát” Vásárhelyen – fogalmazott a lelkész, majd így foglalta szavakba az est hitvallását:

Egy olyan világban, ami tele van irigységgel, gyűlölködéssel, és tele van széthúzással, legyünk merészek, legyünk formabontók, és tegyünk társadalmunk jobbá tételéért. Minden jónak forrása az emberi lélek tenni akarásából indul ki. Ha minden nap csak egy kicsivel tudunk jobbak lenni, máris sikerül megvalósítanunk azt az álmot, amely egy jobb társadalmat hoz létre. És akkor sikerül megvalósítanunk nemcsak egy kicsinyke közösség álmát, hanem egy városnak, egy régiónak olyan teret adni, ahol lélekben, ahol tisztaságban tud megfürödni.

– Ha szétnézük, úgy látszik, hogy szellősek a sorok, de vegyük úgy, hogy ez egy teltházas este, hiszen az unitárius templomot ennyi ember teljesen megtöltené – kezdte köszöntőjét Márki-Zay Péter polgármester. Elmondta: a Berei Erzsébet és Dratsay Ákos által éppen az unitárius templomban hosszú idő óta minden évben szervezett nyári zenei tábor hozta Vásárhelyre a ma fellépő Lakatos György művészt is. A polgármester beszédében egy szomorú tényt is megemlített: éppen előző nap veszítette el az unitárius közösség egyik oszlopos tagját, a Benczédi család édesanyját, Benczédi Ferencné Szabó Gabriellát 94 éves korában. A sokak által szeretett, köztiszteletben álló Gabi nénire ezután egyperces néma csenddel emlékeztek.

Lakatos György már nyáron jelezte, hogy kész segíteni egy jótékonysági koncerten való fellépéssel az orgona felújítását, mi pedig nagy örömmel látjuk vendégül – hangsúlyozta Márki-Zay Péter. A művész Európa szinte minden országában adott már koncertet, sőt, a tengeren túl is. 32 éve pedig egy alapítványt, a Kék Madár Alapítványt is üzemelteti, melyen belül beteg gyerekeknek, és nehéz sorsú családoknak segítenek.

– Nemcsak egy művész, hanem egy hős is jött el hozzánk tehát ma este, aki ugyanúgy mint az unitárius templom adakozói, ugyanúgy mint a vásárhelyi közösségek már nagyon sokszor bebizonyították: a jótékonyság, a szeretet ereje – csakúgy, mint a zene – a lelket a magasba emeli

– fogalmazott a polgármester, aki egyúttal köszönetet mondott a szervezőknek, Szabó Csengelének, Berei Erzsébetnek, Dratsay Ákosnak, és Lakatos György művésznek is.

A est ezután következő, több mint másfél órás koncertje, melyen a fagott mellett a fuvola, zongora, a tuba – és az emberi hang – csodálatos szólamai is felcsendültek, valóban bebizonyította: a zene ereje képes magasra röpíteni a lelket, a vásárhelyiek adakozó szelleme pedig fáradhatatlan. Összesen 317 ezer forint gyűlt össze a helyszínen kihelyezett adománygyűjtő dobozban.

Hallgassanak meg egy rövid (mobiltelefonnal felvett), részletet Lakatos György és növendékei magával ragadó fagottjátékából.

Aki szeretne még adakozni az orgona felújítására, a következő bankszámlaszámra utalhat:

Hódmezővásárhelyi Unitárius Egyház

11735067-200551112

Berényi KárolyHódmezővásárhelyLakatos GyörgyMárki-Zay PéterorgonaSzabó Csengeleunitáriusokvölgy utca