Több száz párnak ad esélyt a családalapításra az SZTE Reprodukciós Medicina Intézet

Mintegy 1400 kivizsgálást végeztek az elmúlt évben az SZTE Reprodukciós Medicina Intézetként ismert in vitro fertilizációs (IVF) centrumban. Több mint 750 embriótranszfert és a mintegy 180 inszeminációt hajtottak végre, a beavatkozásoknak köszönhetően több száz pár kapott esélyt a családalapításra.

Az intézet 2021-es SZTE-s integrációjának lehetővé tette, hogy az intézet komplex módon a meddőségi ellátásra fókuszáljon. Ebben a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nyújt segítséget mind a diagnosztika, mind a terápia területén.

,,Jelentős eredmény, hogy 2019-hez képest a 42 év feletti korosztály aránya 8 százalékról 11 százalékra emelkedett. Az embriótranszferre számított terhességi ráta a 42 év alatti női korcsoport esetében 34,2 százalék, ez 3 százalékos javulást mutat a 2020-as évhez képest. A többes terhességek aránya alacsony szinten stabilizálódott, a transzferált embriók átlagos száma az elmúlt évek alatt már 1,7 alá csökkent”

– részletezte Dr. Zádori János intézetvezető főorvos az SZTE közleményében.

A közeljövőben egy saját időpontfoglalási rendszert is bevezetnek. Minden területen kiszolgálja a családra vágyókat az intézet: személyre szabottan helyben kaphatják meg az egyetem gyógyszertárából a szükséges gyógyszereket. A gépjárművel nem rendelkező leendő édesanyákat esetenként a beavatkozás után a vármegyében az egyetem elektromos autóival viszik haza.

Az SZTE több, mint 300 millió forintból fejlesztette az intézet eszközparkját. A betegellátó helyiségeket páciensbarát, modern eszközökkel szerelték fel, bővítették a várótermet és a vérvételi helyiségek számát, valamint kialakítottak egy andrológiai laboratóriumot.

Az SZTE Dél-alföldi Demográfiai Programja célul tűzi ki, hogy az egyetem minden lehetséges erőforrásával elősegítse azt, hogy minél többen születhessenek meg a régióban, részesülhessenek a legkiválóbb oktatásban és egészségügyben. Szegeden Magyarország egyik legkiemelkedőbb szakember- és eszközparkja segíti a gyermekvállalást, szakértő kézzel vezetve a gyermekre vágyó párokat a korai szűréstől a születésig – közölte az SZTE sajtóosztálya.

családtervezéskutatásSzegedSzegedi Tudományegyetem