Több mint félezer mű közül válogat a zsűri ma és holnap a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlatra

Több, mint ötszáz alkotás érkezett be: ennek kétharmada festmény, a többi szobrászati és grafikai anyag. Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora az Alföldi Galériában számolt be a beérkező művekről és a zsűrizés folyamatáról.

Erős, jó színvonalú anyag érkezett idén a tárlatra. A szakmai zsűriben különböző generációk vannak jelen, különböző képzőművészeti ágakból. A testület álláspontja nem mindig egységes, ha véleménykülönbségek adódnak, próbálják meggyőzni egymást, de végül egyszerű szótöbbséggel döntenek – árulja el nekünk Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat anyagát válogató szakmai testület vezetője. Természetesen minden zsűritag tudatában van annak, hogy fontos, érzékeny döntéseket kell hozni, hiszen érzékeny alkotókról beszélünk, az ő alkotásaik sorsáról, így igyekeznek megfontolt döntéseket hozni. 

Az elmúlt években általában 200 körüli alkotást vonultattak fel a tárlaton, de volt olyan év, amikor ez a szám 230 is volt. Nátyi Róbert most ennél kevesebb művel számol, kb. 160-170 alkotással: úgy látja, ez az a szám, amely mellett a művek autonómiája még érvényesülni tud.

Ahogy egy beszélgetésben, egy zeneműben, úgy egy kiállításon is kell néha a szünet, a fehér fal

– világít rá ennek jelentőségére a kurátor. Kevesebb mű kiállítása azért is szükséges, mivel a képek átlagos mérete egyre nagyobb. 

Vizuális dömpingben élünk, evvel a festők is versenyezni kénytelenek. Minden, ami körülöttünk van, nem a csendről, hanem a harsányságról szól, ez pedig a képzőművészetre is hatással van.

– ad Nátyi Róbert egy lehetséges magyarázatot ennek okára.

Sok fiatal művész megjelenik idén, ahogy korábbi években is. Ennek hátterében a művészettörténész szerint a covid után érzékelhető, a művészekben lévő egyfajta “kiállítási éhség” is állhat. Ezenkívül a nagy hagyományú Vásárhelyi Őszi Tárlaton nemcsak nagy presztízsű, de nagy értékű díjak is vannak, ami szintén csábítja a fiatalokat a részvételre. 

A 69. Vásárhelyi Őszi Tárlatra érkezett művek zsűrizését holnap zárják le az Alföldi Galériában.

69. Vásárhelyi Őszi Tárlatnátyi róbertzsűrizés