Több mint ezren szegték meg a kijárási tilalmat a hétvégén

Pedig a jelenlegi szabályozás január 11-ig hatályban marad, azaz marad a 20 és 5 óra közötti kijárási tilalom is.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, Kiss Róbert alezredes hétfőn elmondta: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 886, ebből a tízezernél több lakosú településeken 768 esetben intézkedtek a rendőrök. Ez a megelőző hétvégéhez képest 31,2 százalékos emelkedést jelent. A tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 41 emberrel, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 77 emberrel szemben léptek fel.

A kijárási tilalmat az elmúlt két napon 1361-en szegték meg, további 4 ember a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartotta be.

A tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 197 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 7049 alkalommal intézkedtek.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: vannak olyan élethelyzetek, amikor forgalmi okból, például baleset vagy útlezárás miatt nem ér haza valaki 20 óráig, ezekben az esetekben méltányosságból eltekintenek a szankciók alkalmazásától. Ugyancsak kérdésre válaszolva két konkrét esetet említett: nem büntettek meg egy embert, akinek hazafelé tartva meghibásodott az autója és egy másikat sem, aki még a jogszabály hatályba lépése előtt vásárolt repülőjegyet és kijárási tilalom ideje alatt a reptérre tartott.

kijárási korlátozásKiss RóbertKoronavírus-világjárvány (COVID-19)operatív törzs