Több mint duplájára nőttek a Villeroy & Boch megrendelései

A hazai munkaerő hiánya miatt jelentős mennyiségű termelési kapacitást nem tud kihasználni a Villeroy & Boch vásárhelyi gyára. Akkora megrendelést kapott a cég, hogy szükség lesz a vietnámi vendégmunkásokra.

Ahhoz képest, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány a világgazdaságot is sújtotta, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. németországi anyavállalata eredményes évet zárt – erről számolt be a konszern e héten publikált sajtóközleménye. Noha a csoport tavalyi 801 millió eurós forgalma némileg – mintegy 4 százalékkal – elmaradt a 2019-es bevételektől, működési eredménye meg tudta haladni a korábbi mutatót, a profit pedig megközelítette a 23 millió eurót. A tájékoztatóban megemlítették, hogy a fürdőszoba és wellness részleg – amelyhez a vásárhelyi üzem is tartozik – komoly bevételnövekedést ért el: Svédországban közel 10, Németországban 8 százalékkal nőtt 2020-ban a kereslet. A 2021-es kilátások pedig jobbak, mint amilyen 2019 volt.

A közlemény ugyanis kitért arra is, hogy a Villeroy & Boch csoport rendelései 2020. december 31-én éves szinten több mint kétszeresére növekedtek, amelyből a fürdőszoba és wellness részleg 85,1 millió eurót tett ki úgy, hogy 2019 végén 35,3 millió euró értékű volt a keresleti igény.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a vásárhelyi céget, és azt kérdeztük: ez a keresletnövekedés indokolja leginkább, és teszi halaszthatatlanná a vietnámi vendégmunkások alkalmazását Hódmezővásárhelyen?

– Ahogy a korábbi közleményünkben is jeleztük a helyi munkaerőpiac nem tudja kiszolgálni az aktuális igényeinket, így jelenleg jelentős mennyiségű termelési kapacitást nem használunk ki a vásárhelyi gyárban. Ezért várhatóan a tavasz folyamán 40 új munkatársunk érkezik Vietnámból, szigorúan betartva a jelenlegi járványügyi szabályokat – válaszolta lapunknak Fehér Erzsébet. A társaság kommunikációs vezetője hozzátette, az első képzési időszak után növekvő termelési eredményekre és nagyobb stabilitásra számítanak gyártási telephelyünkön a vietnámi munkaerő érkezésével. A program keretében az új munkatársak érkezését már 2020-ban tervezték, amit a COVID-19 járvány miatt halasztottak el 2021-re. 

Az arra vonatkozó kérdésünkre, hogy arányaiban mennyivel kerül majd többe egy vietnámi vendégmunkás alkalmazása annál, mint amennyiért  ugyanazon munkakörben egy magyar munkavállaló látná el a rábízott feladatokat, azt a választ kaptuk, hogy a vietnámi munkatársak költségeiről nem kíván nyilatkozni a cég, ezeket szigorúan belső információnak tekintik.

nyereségVilleroy & Boch