Több mint 33 ezer aláírást adott le Márki-Zay Péter

Egészen pontosan 33 565 támogatói aláírást gyűjtött össze, ezeket hétfőn délelőtt adta le az előválasztási bizottságnak.

A miniszterelnök-jelölteknek két hét alatt legalább 20 ezer aláírást kellett összegyűjteniük. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét 1000 aktivista 150 helyen segítette, ő maga pedig 30 településen járt.

A valódi változásra szavaztak azok, akik engem támogattak. Küzdeni fogunk továbbra is, hogy olyanok is vegyenek részt az előválasztáson, akiket az elmúlt 11 év ellenzéke nem tudott megszólítani – fogalmazott mai sajtótájékoztatóján Márki-Zay.

Arra hívta fel a figyelmet, ha csak a legszűkebb, pártokat támogató polgárok vesznek részt az előválasztáson, akkor olyanokat választhatnak, akik nem feltétlenül a legalkalmasabbak a Fidesz leváltására. Viszont ha nagy lesz a részvétel, akkor nem csak a legjobb jelöltet választhatjuk ki, hanem nem kell aggódni a Fidesz beavatkozására sem. Nagy részvétellel megelőzhető, hogy esélytelen jelöltekre érkezzenek szavazatok a jelenlegi kormány támogatóitól – magyarázta. Márki-Zay Péter hozzátette, a jövő évi választás az idei előválasztáson dől el.

Ma kiderült, Pálinkás József nem tudta megszerezni a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges 20 ezer aláírást. Ugyanakkor képviselőjelöltként elindul a Hajdú-Bihar megye 1. választókerületben. Bejelentette, pártja, az Új Világ Néppárt ettől kezdve Márki-Zay Pétert támogatja miniszterelnök-jelöltként. A kapcsolat nem a semmiből jött: Márki-Zay augusztusban közölte, ha mandátumot szerez és bekerül a parlamentbe jövőre, akkor az ÚVNP frakciójába ül be.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között rendezik. A miniszterelnök-jelöltségért öten indulnak: Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

aláírásgyűjtéselőválasztásMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MozgalomPálinkás JózsefÚj Világ Néppárt