Több milliárd forinttal tolta meg a kormány a Fidesz álcivil hálózatát

A Városi Civil Alap nevű többmilliárdos alapot a választások környékén mindig megnyitja a kormány, így volt ez 2021-ben, 2022-ben. A 2024-es győztes pályázók listája már elérhető és a Válasz Online gyűjtése szerint a forráselosztás szinte kizárólag a Fidesz érdekében történt. A listán két vásárhelyi szervezet is több millió forintos támogatást kapott.

2021-ben indult 4,4 milliárdos kerettel a Városi Civil Alap (VCA), méghozzá a Norvég Alap helyett. A 2022-es választási évben már 4,8 milliárddal nyitottak újra, nemrég pedig az idei két voksolás (európai parlamenti, önkormányzati) előtti 4,8 milliárdos eredményt is kihirdették. A Válasz Online azt írja, míg a korábbiaknál legalább egy lezárt üzleti évnyi múltat vártak el a pályázóktól, illetve gyakran több tízezer karakteres indoklást kell írni a beadványokhoz, addig

A portál hozzáteszik: a VCA-elosztás „legalizálásáról” még nem alkottak törvényt, tehát elvileg továbbra is hivatali hatalommal való visszaélésnek, befolyással üzérkedésnek számít, ha bizonyos állami civilpénzeket nem a kiírásban szereplő célok szerint, normatív alapon, hanem az országgyűlési, önkormányzati, európai parlamenti választásokon induló fideszes jelöltek választókerületi érdekeire optimalizálva – azaz pártállami módon – osztanak el.

A lap 251 olyan alapítványt, egyesületet talált, amely összesen legalább 15 millió – legfeljebb 37 millió – forintot nyert az eddigi három körben. Ezt a kört összevetették azzal, ahol egyértelmű Fidesz-kapcsolatot azonosítottak.

A legsikeresebb magyar „civil” polgár nem más, mint Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke, aki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvánnyal 37 milliót, a Csepel Sport Club Alapítvánnyal 36 milliót gyűjtött a VCA-ból.

VCA-sikerembernek számít még Becsó Zsolt parlamenti képviselő (Polgári Salgótarjánért Alapítvány), Simicskó István KDNP-frakcióvezető (Szemere Miklós Alapítvány), Wintermantel Zsolt fővárosi Fidesz-frakcióvezető (Polgári Újpestért Alapítvány).

A listán olvasható a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület és a Szeretem Vásárhelyt Egyesület, erről egy másik cikkben számolunk be.

civil szervezetFideszNémeth Szilárdönkormányzati választásSimicskó IstvánVálasztásVárosi Civil Alap