Tízszerese a kötbér a vásárhelyi távfűtésben decemberben felhasznált gáz árának

Decemberben 5 millió forint gázt használt fel a vásárhelyi távhőszolgáltató, s 48 milliós kötbért kellene fizetnie azért, mert ez az elvártnál jóval kevesebb. Ez is az egyik példája annak a lehetetlen helyzetnek, mely ebben a fűtési idényben a távfűtő cég(eke)t sújtja. Az Energiaügyi Minisztérium most kénytelen volt lépni ez ügyben. A képen az Oldalkosár utcai hőközpont.

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt – közölte ma kelt közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A jogszabály-változás szerint kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden más esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot. A döntés a települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

– Ez a kormányzati intézkedés, most Vásárhelynek megspórol egy korábban be sem tervezett százmilliós pluszköltséget. Azaz a város örül annak, hogy ennyivel kevesebb terhet rak ránk a rezsicsökkentés csökkentése. Igaz százmilliókat buktunk azon, hogy a kormány tavaly augusztusban 25-én akkor kötötte le a gázt, amikor az a legdrágább volt. Azaz azt a kellemetlenséget sikerült a kormánynak kismértékben csökkentenie, amit maga okozott az érintett önkormányzatoknak – árnyalta a helyzetet Márki-Zay Péter polgármester.

Hozzátette: A vásárhelyi távhőszolgáltatás 95 százalékban termálvízzel működik, csak nagy hidegekben és üzemzavar esetén kell ráfűteni a rendszerre. Ezért nem tehetik meg a város, hogy nem köt le földgázt.

– Amikor a megkeresésünkre, tavaly senki sem adott érvényes ajánlatot a gázra, akkor azt a kormány szerezte be a saját feltételei szerint. Így minket is, mint az ország többi távhőcégét, a plusz/mínusz 25 százalékos rugalmasság köt. Azaz a gáz 75 százalékát akkor is meg kell venni, ha azt nem használjuk fel, s amit nem használtunk fel, azt féláron kell kifizetni. A városnak ez a kötbér az elmúlt három-négy hónapban nagyobb volt, mint a gáz ára. Ezt jeleztük Balla György miniszteri biztosnak és jeleztem Dukai Miklósnak, a Belügyminisztérium államtitkárának. Mind a ketten azzal biztattak, hogy az MVM-mel (azaz a gázszolgáltóval- a szerk.) egyeztetve ezt majd igyekeznek eltörölni. Nyilván nem Hódmezővásárhely, hanem a többi város miatt most megoldódott ez a kérdés – mondta.

Vásárhelynek októberben 1,9 milliós, novemberben 8 milliós, decemberre 48 milliós kötbérszámla értesítőt küldtek, s számításaik szerint januárra 32 millióval számolnak. A gázmegtakarítás oka, hogy melegebb a szokásosnál az időjárás, illetve nem volt üzemzavar a vásárhelyi távfűtésben.

Energiaügyi MinisztériumgázköltségtávfűtésVásárhely