Tízezrek készüljenek közmunkaprogramra?

Nem tudjuk másképp értelmezni azt, hogy mit értenek azon: aki elveszti a munkáját, három hónapon belül ajánlatot kap a piacról, vagy az államtól.

Ha kell, akkor az állam fog munkát adni a munkavállalóknak, a kormány célja, hogy megőrizze a munkahelyeket. Ezt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára mondta az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Ugyanerről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök is hétfőn a parlamentben, amikor úgy fogalmazott: aki elveszti a munkáját, három hónapon belül ajánlatot kap a piacról – vagy az államtól. Ha másokhoz hasonlóan mindezt jól értelmezzük, emberek tízezreinek állami közmunkaprogramot, vagy valami hasonló megoldást kínálnak majd.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint hazánkban az első negyed évben a munkanélküliség 3,7 százalék, februártól márciusig 56 ezer ember maradt foglalkoztatás nélkül. Ennek csak elenyésző része számít munkanélkülinek, 54 ezer ember az úgynevezett inaktív kategóriába tartozik, munkanélkülinek az számít, aki aktívan munkát keres és munkába tudna állni. Az első negyed évben Magyarországon hivatalosan 173 ezer munkanélküli volt, valamint ennél is több inaktív.

Hogy ez Hódmezővásárhely tekintetében mit jelent majd, egyelőre nem tudni, ahogy még nyilvános számadatok sincsenek. A megyei munkaügyi helyzetképről a kormányhivatal rendszeresen tesz közzé összegzést. Most, cikkünk megírásakor, bár április utolsó napjait írjuk, ugyanúgy, ahogy korábban, még mindig a februári adatokat találjuk a lista tetején. Minden bizonnyal az akkori 742 embernél jóval többen keresnek ma már állást a vásárhelyi járásban.

foglalkoztatásoperatív törzsSchanda Tamás