Tízezer euróval segíti Vásárhely Székelyudvarhelyet

Vásárhely önkormányzata már korábban 3,5 millió forintos támogatást szavazott meg, hogy ezzel segítse a tavaly decemberi székelyudvarhelyi kollégiumi katasztrófa áldozatait. A nemes célra civilek is gyűjtöttek 320 ezer forintot. Székelyudvarhely az az erdélyi település, amellyel Vásárhelynek ugyan nincs hivatalos testvérvárosi kapcsolata, ennek ellenére baráti kötelék van a két város között, a tavalyi Szent István-napok keretében is vendégül látott Vásárhely egy székelyudvarhelyi delegációt.

A tavaly év végén történt borzasztó tragédiáról, amikor a székelyudvarhelyi Tamási Áron Kollégium összedőlt, mi is beszámoltunk. Városunk akkor szinte azonnal felajánlotta támogatását az erdélyi településnek, amelyikkel Vásárhelynek ugyan nincs testvérvárosi kapcsolata, viszont baráti kötelék van a két város között.

A katasztrófa után a város elindított egy számlát civil adományok gyűjtésére a károsultak családjainak és az újjáépítésnek a támogatására, majd a közgyűlés jóváhagyott egy három és félmillió forintos önkormányzati felajánlást is. Székelyudvarhely akkor azt kérte, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségen keresztül juttassa el Vásárhely a teljes összeget. A szövetség viszont nemrégiben visszajelzett, hogy etikai okokból nem tudják lebonyolítani a támogatás eljuttatását a károsultakhoz, így a korábban meghozott határozat módosítására volt szükség. Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester javaslata szerint ezért kétfelé bontva utalják az összeget, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség részére az önkormányzati 3,5 milliót, valamint külön a Tamási Áron Véndiák Egyesület részére a civilek által gyűjtött 320 ezer forintot.

– Nem tudjuk, bár sejtéseink vannak, hogy mi lehet az oka, hogy az eredetileg megjelölt szervezet nem szerette volna Hódmezővásárhely adományát a megfelelő helyre továbbítani – mondta el Márki-Zay Péter az előterjesztés kapcsán, és hozzátette: a mai napon is egyeztetett Gálfi Árpáddal, aki hálás szívvel köszöni a hódmezővásárhelyiek adományát és a közgyűlés felajánlását egyaránt.

A módosított határozatot – a fent említett két külön szervezetnek való felajánlásról – a közgyűlés ma egyhangúlag támogatta.

adományGálfi ÁrpádHódmezővásárhelyközgyűlésMárki-Zay PéterSzékelyudvarhelyTamási Áron KollégiumtámogatásVásárhely