Tizenötmilliót kér a várostól a Kalyi Jag a vásárhelyi iskolaindításhoz

Nem csak a Nyár utcai épület állapotával, de a szakhatóságokkal is meggyűlt a bajuk, ezért nem tudták szeptemberben beindítani az iskolájukat. Még 25 milliót kellene rákölteni az épületre, 15,5 milliót a várostól kérnek.

A csütörtöki közgyűlés egyik napirendi pontja lesz Varga Gusztáv, a Kalyi Jag Roma Művészeti Inter-Európai Integrációs, Foglalkoztatási és Oktatásfejlesztési Közhasznú Egyesület vezetőjének a beszámolója a tanév beindításának tapasztalatairól a Nyár utca 56. szám alatti épületben, melyet az egyesület a Budapesten 1993 óta működő Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Általános és Középiskola mintájára működtetne. A több éve nem használt épület két éven belüli felújítását az egyesület vállalta magára. S bíztak abban, hogy ezt a tanévet már meg is tudják kezdeni, ezért toborozták a leendő pedagógusokat és a diákokat is. Az épületet egyébként 15 + 5 évre ingyenesen kapták meg az önkormányzattól.

A közgyűlési előterjesztés szerint több ok miatt sem tudták beindítani a tanévet.

Az egyik, hogy az épület helyiségei beáztak, romos, felújítandó állapotba kerültek, de elavult az elektromos- és vízhálózata, a tetőszerkezete, a fűtése, és elavultak a nyílászárói is.

Bár a felújítást megkezdték, ám a szakhatóságok is beleszóltak a munkába. A Budapesti Kormányhivatalhoz az egyesület az év elején négyszer is benyújtotta az ingatlan-nyilvántartási kérelmét, annak érdekében, hogy majd ennek a birtokában a működési kérelmet már a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalnak küldhessék el. Ám az ingatlan-nyilvántartási kérelmüket a Budapesti Kormányhivatal négyszer utasította el. A beszámoló szerint azzal az indokkal, hogy a belügyminiszter döntését várják.

Jobban jártak a Kulturális és Innovációs Minisztériummal, mely július 19-én megküldte az egyesületnek a szakképzési engedélyt, mely szerint Vásárhelyen 128-an vehetnek részt nappali szakképzésben és 96-an nappali felnőttoktatásban.

Az egyesület júniusban a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivataltól kérelmezte a működési engedélyt. A kiküldött szakhatóságok azt állapították meg a felújított épületről, hogy az a jelenlegi állapotában nem alkalmas oktatási célokra.

A kérelmet ezért a Csongrád-Csanád Vármegyei Oktatási Ügyosztály idén június 6-án elutasította, s ez ellen nem lehetett fellebbezni.

Az egyesület – írja a beszámoló – kialakította az iskola előtti tűzcsapot szeptember 6-10. között, de ezt csak 19-én dokumentálta a katasztrófavédelem munkatársa. Elkészült az épület érintésvédelme, de az erről szóló dokumentációt nem kapták még meg, a kőművesmunkák 70, a festés-mázolás 60 százalékát fejezték be, az ingatlan fűtési rendszerét átvizsgálták, ahol kellett javították. Jelenleg 6 tanterem van kész, a többiben még dolgoznak.

Ami hiba még van: több helyen folynak a vízcsövek, meg kell erősíteni az iskolához kapcsolódó melléképület falát, hátra van a parketta javítása, csiszolása, a sport és kulturális közösségi teremben az armatúrák szerelése, a melegítő és mosogatókonyha felszerelése és hideg vízzel való ellátása, a vécé ajtók cseréje, higiéniai festés és csempézés, a tetőbeázások megszüntetése, a radiátorok javítása, a hátsó épület külső renoválása, s a nyílászárók javítása.

Ha ezek megvannak, akkor kérhetnek ismét hatósági szemlét, s ennek birtokában a működési engedélyt.

Az egyesület a munka befejezésére a várostól 15,5 millió forintot kér, míg 10,4 millió önerőből állna.

felújításHódmezővásárhelyiskolaKalyi JagNyár utca 56.Vásárhely