Tizenöt illegális migránst zsúfolt ugyanabba a furgonba

A Szegedi Járási Ügyészség a letartóztatását indítványozta annak a francia férfinak, aki 15 illegális határátlépő csempészésében működött közre. A kép illusztráció. Fotó: police.hu.

A megalapozott gyanú szerint a férfi augusztus 17-én, késő délután ismeretlen kilétű megbízója utasítására Mórahalom külterületére hajtott egy  furgonnal, melybe felvett az előzőleg ismeretlen társai által a határon, illegálisan átkísért 15 személyt. Velük Ausztria irányába indult volna, azonban a rendőrjárőr röviddel az elindulást követően Zákányszék belterületén igazoltatta, előállította, majd őrizetbe vette a férfit. A furgon zárt rakterében a szellőzés nem volt biztosított, a 30 foknál is jóval magasabb hőmérséklet volt, és többen a rendőri intézkedés megkezdésekor már rosszul voltak.

A járműben utazó illegális határátlépők a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták, magukat afgán állampolgárnak vallották.

A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a gyanúsított letartóztatásának elrendelését a szökés-elrejtőzés, valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel indítványozta.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítványról a ma dönt.

embercsempészfurgonmiográns