Tizennyolc program a Kutatók Éjszakáján a Mezőgazdasági Karon

Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Tizennyolcféle programon keresztül lehet bebarangolni a Mezőgazdasági Kar épületét 2024. szeptember 27-én (pénteken) 17.00 órától.

„Mozaikok a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum éveiből” című nyitóelőadáson, levéltári iratanyagokra támaszkodva elevenítjük fel a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum történetét.

„Tedd színesebbé a mindennapokat céklával” című foglalkozáson a különböző cékla-termékekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. A Banán smoothie – DNS kivonása növényi sejtekből” című programon egyszerű eljárással vonhatnak ki a banánból DNS-t a látogatók. Az érdeklődők interaktív Drónbemutatón is részt vehetnek, de az Érdekes vidék! Vidéki érdekességek!”, vagy akár a Hungarikumok testközelből” című, kvízzel egybekötött kiállításon is új ismereteket szerezhetnek. Tárlatvezetéssel várjuk az érdeklődőket a vásárhelyi különlegességnek számító Trófea teremben, ahol egyúttal a vadhús szerepével is megismerkedhetnek a vadgazdálkodásban.

Idén ismét jelentkeznek „A Tejút – a tehéntől az asztalig”, az Alkalmazott kórbonctan”, vagy a  Gyógytea-kóstolás” című népszerű programjaink.

„Rejtélyek Bociországban” címmel a kisüzemi tejtermelést és tejfeldolgozást vehetjük górcső alá, női szemmel. Az „Állati jó falatok” című foglalkozáson megtanulhatják az érdeklődők, hogy hogyan készítsenek jutalomfalatot kis-, és nagy kedvenceinknek. A többi között az érdeklődők nyomon követhetik majd azt is, hogy Honnan jön, hová tart a pollen

Megismerhetjük a Parfümkészítés egyik fajtáját; az illóolajokat, mint a parfümök alapanyagait, valamint a méhek csodálatos világa tárul elénk azon a bemutatón, amely a méhcsaládok jól felépített társadalmi rendszerét mutatja be.

Valaki megdézsmálta a takarmányraktárt. Ki tudod találni ki a tettes? Szőr, gyapjú és tollminták felismerése, bemutatása, mikroszkópos vizsgálata segít a megoldásban.

A kóser kertészet: a fűszerpaprika-termesztés  bemutatása is fontos szerepet fog kapni az SZTE Mezőgazdasági Kar 2024-es Kutatók Éjszakájának programjában. A tavalyi siker után ismét jelentkezik az Akvapónia a gyakorlatban” című állomás is, ahol az érdeklődők előadás keretében ismerhetik meg az akvapónia működési elvét, a halak és növények telepítésének szabályait, majd megtekinthetik az intézményben működő akvapóniás rendszert.

Kutatók ÉjszakájaProgramajánlóSzegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar