Tizennégy szegedi kutató kapta meg az MTA Bolyai János kutatási ösztöndíját

A támogatást független, szakmailag és tudományos szempontból autonóm, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által az MTA köztestületi keretei között létrehozott kuratórium ítélte oda nyilvános pályázati rendszerben.

A kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése, illetve az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése lenne az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjnak a célja. Idén a 792 érvényes pályázó közül 160 személy (20%) részesült támogatásban. A pályázók 35 százaléka nő, ez az arány a támogatott a kutatók között is – adta hírül az mta.hu. Az ösztöndíjat elnyert 14 szegedi tudókok 57 százaléka nő.

A szeptemberre tervezett ünnepélyes díjátadóra hivatalos lesz a Szegedi Tudományegyetem 11 munkatársa is. Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásával folytathatja kutatómunkáját az SZTE kötelékébe tartozó 

  • Berend Gábor (nyelvtudomány), 
  • Budai Judit (kondenzált anyagok fizikája), 
  • Budai-Szűcs Mária (gyógyszerészet), 
  • Csatlós Erzsébet (állam- és jogtudomány),
  • Fráter Márk Tibor (orvostudomány), 
  • Horváth Edit (mezőgazdasági biotechnológia), 
  • Major Balázs (elektromágnesség), 
  • Pápa Zsuzsanna (elektromágnesség), 
  • Tamás Ágnes (történettudomány), 
  • Tóth Barbara Éva (gyógyszerészet) és
  • Varga Gábor (anyagtudomány és műszaki kémia).

Az SZTE új Bolyai-ösztöndíjasainak 27 százaléka bölcsészet- vagy jogtudománnyal foglalkozik. Például az Állam- és Jogtudományi Karról Csatlós Erzsébet pályázatának Az automatikus döntéshozatal és a klasszikus eljárásjogi garanciák a digitális térben az indokolási kötelezettség prizmáján keresztül címet adta.

Ugyancsak 27 százalék az egészségtudománnyal foglalkozók aránya is. A Gyógyszerésztudományi Karról két kutató részesült támogatásban. Budai-Szűcs Mária témája a komplex támadáspontú nanoformák a parodontitis lokális kezelésében. Tóth Barbara Éva a hagyományos, illetve a komplementer és alternatív medicina várandósság alatti alkalmazásának jellegzetességeit és hatásait a várandós és a születendő gyermek egészsége szempontjából vizsgálja.

A fizika és a műszaki kémia világához kötődik az SZTE új Bolyai-ösztöndíjasainak 36 százaléka. Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból Dvorácskó Szabolcs (biokémiai és molekuláris biológia), Harmati Mária (immunológia), Merényi Zsolt (genetika) kapott 3 éves támogatást kutatási programjához.

A 45 évnél fiatalabb tehetséges kutatók anyagi támogatására idén 25. alkalommal lehetett pályázni. A Bolyai Alapítvány kuratóriuma az 1–3 évig igénybe vehető ösztöndíjban részesülők tudományos tevékenységét folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli. 2024-ben is a hagyományoknak megfelelően szeptemberben, a Bolyai-napon fogják átadni az ösztöndíj odaítéléséről szóló okleveleket.

Bolyai János kutatási ösztöndíjkutatásMTASzegedi Tudományegyetemtámogatás