Tizennégy áldozatot követelt tegnap a vírus

1410 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős, krónikus beteg. Ezzel 99 főre emelkedett az elhunytak száma. 118 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.

Fejér megyében néhány nap alatt megduplázódott a fertőzöttek száma. Csongrád megyében 45-re nőtt a regisztrált esetek száma.

A budapesti Rózsa utcai otthon 94 lakójából 60 idős embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje a főváros saját forrásból végzett szűrésén – közölte szombaton a Főpolgármesteri Hivatal. A közlemény szerint Karácsony Gergely főpolgármester azt a tájékoztatást kapta, hogy a Rózsa utcába – miként a Pesti úti idősotthonba is – küldtek vissza kórházból beteget úgy, hogy nem végeztek rajta koronavírus-tesztet. A budapesti városvezetés szerint nincs már idő a késlekedésre, a kormánynak azonnal meg kell változtatnia a szűrést tiltó, azt „felesleges költségnek” minősítő álláspontot és el kell rendelnie az ország összes idősotthonának szűrését – írták. A főváros folytatja az idősotthonban élők szűrését saját forrásból.

Ízléstelennek nevezte a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán azt, ahogy a főpolgármester „menekül az egyenes kiállás és a felelősség elől”, a balliberális média pedig „napok óta szerecsenmosdatja”- számolt be az Infostart. Kocsis Máté szombati bejegyzésében úgy fogalmazott: „hiába zsonglőrködnek a szavakkal, hiába törik komplett szerkesztőségek a fejüket hangzatos címeken, amik elkenik Karácsony felelősségét”, attól a tény még tény marad. Ha egy intézménynek az önkormányzat a fenntartója, akkor az ott történtekért az önkormányzat a felelős. Ebben az esetben a fővárosi – írta.

idősek otthonaKarácsony GergelyKocsis MátéKoronavírus-világjárvány (COVID-19)