Tizenkilenc süteménnyel neveztek a szombati lepénymustrára

Bőséges volt a felhozatal az idei lepénymustrán, sokkal több süteménnyel neveztek a vásárhelyiek, mint az előző években. A finomabbnál finomabb lepényeket kóstolva bizony nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hogy kiválassza a legjobbakat. Így aztán a legtöbb kategóriában megosztott díjak születtek.

Ma csütörtök, holnap péntök, holnapután lepényt öszök – idézte Csáki Zsolt zsűrielnök a VI. Vásárhelyi Lepénymustrán mondott köszöntőjében az ízös vásárhelyi népi versikét. Idén megfordult a sokéves trend: főleg édes süteményekkel neveztek, különleges, gyümölcsös kategóriában viszont kevesebben, mondta el a gasztroszervező.

Mind a ketten nagyon szeretjük a lepényt, ezért neveztünk – árulta el a VTV-nek Kocsis Nagy Anita és Varga-Tóthné Bőhm Szilvia. Elmesélték: egy volt kolléganőjük adta meg a végső lökést, aki két évvel ezelőtt ugyanitt nyert, de most nem tudott itt lenni – ő lelkesítette őket, hogy vegyenek részt a versenyben. – Félig anyósom receptje, amit most hoztam, azt alakítottam még saját ízlésem szerint, meglátjuk, mit szól hozzá a zsűri – mondta Kocsis Nagy Anita, aki Szilviával együtt idén először vett részt a lepénymustrán – és sós-túrós lepényével mindjárt el is hozta az első díjat.

Jó vásárhelyi szokás szerint az utolsó pillanatban rohamoznak meg a lepényekkel a versenyzők, de nagyon szépen szaporodunk, már tizenöt tételnél tartunk. Van egy nagyon különleges nevezőnk fügés-diós lepénnyel és van egy szerb hagyományokkal rendelkező is, egy édes-kapros, ami nálunk kevésbé ismert. Zömében viszont a hagyományos sós, és az a bizonyos enyhén édes ízvilág van jelen – tudtuk meg Sonkoly Ágnes rendezvényszervezőtől.

Íme az eredmények:

Sós-túrós kategória: 1. helyezett lett megosztva Kocsis Nagy Anita és Szélné Tóth Éva, 2. Kosztolányi Ferencné és Hetényi Béla 3. Sipos Róbert és Kovács Sándorné

Édes-túrós kategória: 1. helyezett Szélné Tóth Éva és Homolya Kinga 2. Janicsek Jánosné és Kovács Sándorné 3. Kosztolányi Ferencné és Hetényi Béla

Ebben a kategóriában különdíjat kapott Sipos Róbert.

Egyéb kategória: 1. helyezett lett Varga Márta fügés-diós lepénye 2. Czeller Éva pehelykönnyű édes-túrós lepény

Különdíj: Kátainé Kovács Éva 4 M-lepénye (mazsolás-mézes-mentás-mentes)

Emléklapot kaptak: Varga Márta, Varga-Tóthné Bőhm Szilvia és Szabó Sándorné

Csáki Zsoltlepénylepénymustravásárhelyi túrós lepényVI. Vásárhelyi Lepénymustra