Tizenketten hunytak el, köztük egy 41 éves férfi

2443 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg, egy 41 éves férfi kivétel mind idősek. Ezzel 262 főre emelkedett az elhunytak száma.

458-en már gyógyultan távoztak a kórházból. 899 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az elmúlt napon elhunytak egy kivételével hetven év felettiek. Egy 41 éves éves férfit sem tudtak megmenteni, ő vérmérgezéssel és bélgyulladással is küzdött.

Csongrád megyében hárommal nőt, így 63-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Májusban elkészülhet a több emberen alkalmazható, egyetemi fejlesztésű lélegeztető-rendszer prototípusa – közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel. A közlemény szerint az Óbudai Egyetem szakembereinek munkáját dicsérő rendszer segítségével egyszerre akár ötven, kritikus állapotban lévő beteget el lehet majd látni kórházi körülményeken kívül is. A lélegeztető-rendszer akár tábori-kórházi körülmények között is alkalmas lehet 5-50, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására. Az eszköz kilélegzett levegő elvezetésével és központi szűrésével védi az egészségügyi dolgozókat. 

Innovációs és Technológiai MinisztériumKoronavírus-világjárvány (COVID-19)