Tizenketten hunytak el, a vonatokon is maszkot kell viselni

2942 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg. Ezzel 335 főre emelkedett az elhunytak száma.

625-en már gyógyultan távoztak a kórházból. 1008 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A Pesti úti idősotthon koronavírussal fertőzött lakói közül újabb 4 elhunyt, így már 38-ra emelkedett az áldozatok száma.

Csongrád megyében továbbra is 100 alatt a fertőzöttek száma, jelenleg 98 beteget tartanak nyilván.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott: 1145 hatósági házi karantént kellett elrendelni most 24 óra alatt, 10 700-an vannak most házi karanténban, rengeteg a szabályszegő, felük Bács-Kiskun megyei. Ha a Pest megyeiek vidéki rokonaikat látogatják, az szabálysértésnek számít.

Reprezentatív minta alapján átfogó szűrővizsgálatba kezdett május 1-től a Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosképző. A cél, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, a fertőzöttek és az átfertőzöttek valós számáról.

Az országos járványügyi vizsgálat reprezentatív az adott régióra, ugyanakkor jellegzetes az életkorra is, egy tíz éves sáv vonatkozásában. Merkey Béla rektor kiemelten kéri, hogy minden olyan személy, akit kiválasztottak, hogy részt vehet a szűrésben, éljen a lehetőséggel, miután ő

egy személyben nemcsak a családját, hanem 500-1000 főt képvisel.

Május 4-től, a védekezés második szakaszában a tömegközlekedésben kötelező az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) és a másfél méteres védőtávolság betartása a fertőzésveszély csökkentése érdekében – közölte a vasúttársaság. A MÁV mintegy 3100 szerelvényt indít naponta, így biztosítva a 30 százalékos kihasználtságot, hogy az utasok be tudják tartani az előírt másfél méteres védőtávolságot utazásaik során.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)MÁVoperatív törzs