Tizenhárom mentor segíti az ukrán menekülteket Hódmezővásárhelyen

Közösségi oldalán adott helyzetképet a hódmezővásárhelyi menekültügyről dr. Berényi Károly alpolgármester.

Bejegyzésében emlékeztet: Hódmezővásárhelyre a háború kitörése utáni két hétben már érkeztek ukrán menekültek, persze a családok férfi tagjai nélkül. 20 felnőtt nő (anyák, nagymamák) és 20 gyermek (a 18 hónapostól a 18 évesig), elsősorban Kijevből és környékéről. A Csengettyű-közi üresen álló lakásokba tudta az önkormányzat elhelyezni őket a vis maior helyzetre való tekintettel. A vásárhelyi emberek, amikor tudomást szereztek az ittlétükről, rengeteg anyagi és tárgyi segítséget ajánlottak fel.

Az alpolgármester közölte, a civil segítők egy „mentor programot” hoztak létre. Minden ukrán családnak van egy vásárhelyi mentor segítsége, aki napi rendszerességgel tartja a kapcsolatot, ismeri a család szükségleteit. Segíti mindennapi életüket a tárgyi és pénzadományok, az információk eljuttatásával. Segíti a hivatalokba, magyar nyelvoktatásra, egészségügyi ellátásra eljutni a mentorált családot és szabadidős programokat szervez. Jelenleg 13 mentor végzi ezt az önként vállalt feladatot minden ellenszolgáltatás nélkül.

A gyerekek orvosi ellátását dr. Berényi Károly végzi – a hiányzó védőoltásaikat megkapják. A gyógyszer és vitamin igényüket a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány finanszírozza. A védőnői ellátásukat Fülöpné Andruk Emese vállalta. A felnőtteket pedig dr. Mester János képviselő, háziorvos gyógyítja és gondozza.

A gyerekek mind járnak óvodába és iskolába (Németh László Általános Iskola és Gimnázium, Szőnyi Benjamin és Aranyossy Ágoston Református Általános Iskola, Oldalkosár utcai Óvoda). A felnőttek közül többen már munkahelyet is találtak. Van, aki kertészetben; van, aki óvodapedagógusként óvodában; van, aki angol tanárként iskolában; van aki építészmérnökként egy tervező, kivitelező építőcégnél, és van, aki újságíróként és rádiósként az ukrajnai munkahelyére „home office” munkát végez számítógépen.

Az önkormányzatnál még áprilisban egy „Menekültügyi Stáb” alakult a Berényi felügyelete alatt, ahol megtalálható minden olyan iroda vezető munkatársa, akiknek bármilyen kapcsolata lehet az ukrán menekültek ellátásával.

Dr. Berényi KárolyHódmezővásárhelymenekültorosz-ukrán háború