Tíz év fegyházat kapott a mórahalmi testvérgyilkos

A Szegedi Törvényszék emberölés bűntette miatt – nem jogerősen – 10 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki megölte testvérét 2020 januárjában, áll a Szegedi Törvényszéknek a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A vádlott 2020. január 4. napján 2 óra 30 perc körüli időben ittas állapotban felkereste testvérét a korábban közösen lakott mórahalmi házukban, ahol a sértett ekkor egyedül tartózkodott. Ezt követően a két testvér között vita és dulakodás alakult ki, amely során a vádlott egy alkalommal, legalább kis erővel hátba szúrta a sértettet egy késsel. Távozását megelőzően a vádlott a lakóingatlanban, valamint a két melléképületben tüzet gyújtott, amelynek következtében a sértett megfulladt. Nem volt az kétséget kizáróan megállapítható, hogy a vádlott a tűz keletkezésekor tudott arról, hogy a sértett még életben van, valamint az sem, hogy a sértett ekkor eszméleténél volt-e.

Ennek megfelelően a törvényszék a vádirat szerinti különös kegyetlenséggel történt elkövetést nem látta megállapíthatónak, így emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

A bíróság döntése ellen az ügyészség a vádlott terhére jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője a jogorvoslat bejelentésére 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn.

A törvényszék – nem végleges végzésével – a vádlott letartóztatását is fenntartotta a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés időtartamáig, mivel esetében a kiszabott büntetés tartamára figyelemmel fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

bíróságbűncselekménybűnügygyilkosság