Tíz csapat, 25 féle étel a palóclevestől a pörköltekig a strandfürdő főzőversenyén

– Kilenc csapat nevezett és mindannyian el is jöttek, nem ijedtek meg az esőtől – mondta a Vásárhelyi TV-nek Csáki Zsolt, a strandfürdő jubileumi főzőversenyének főszervezője. Elmondta, hogy a résztvevők legalább 25 féle ételt mutatnak be. „Rengeteg szakácskönyv áll a rendelkezésünkre, ez a korszak még a családon belül is felidézhető nagyanyáink által, akikkel találkoztunk, ha más nem, fiatalon, gyerekként – mondta el arra a kérdésre, hogyan lehet gasztronómiában az 1930-as éveket visszaidézni.

Ami régen kuriózum volt, de ma már nem az, a fürj elkészítése, hiszen már van saját fürjészet a városban. Krúdy Gyula tiszteletére pedig a harmincas évek kakaspörköltjét rakták össze, ezt a receptet ő találta ki, az ő instrukciói alapján készítették el az étteremben, ahova járt – magyarázta a csatorna riporterének az ételt elkészítő Molnár Sándor. Mint mondta, annak idején lejegyezték a receptet és az interneten véletlenül találtak rá.

Négy kategóriában díjazták az összesen tíz csapatot (a tizediket a fürdő maga indította), aki nevezett a főzőversenyre. Emellett számos különdíjat is kiosztottak, külön értékelték a leveseket, az egytálételeket, a desszerteket és menü sorokat. A zsűri tagjai az Oscar díjas Bihacsy László, a több helyi szakácskönyvben közreműködő Benkő László, Mucsi Imre, Gyöngyösi Ferenc önkormányzati képviselő és a rendezvény főszervezője, Csáki Zsolt voltak. A nyereményeket Kis Andrea alpolgármester és a strandvezető adták át.

– A fő csapásirány a reggel a várakozásokon felüli csapatszámmal elkezdett főzőverseny. Nagyon jól érezték magukat az ott serénykedők. Emellett természetesen a sport ami kiemelendő, a vízilabdázók birtokba vették a fedett uszodát és három utánpótlás csapat mérkőzött meg egy minitorna keretében, majd a korábbi Török Sándor Emlékdíj díjazottjai, tehetséges vízilabdázói mérik össze tudásukat velük – foglalta össze Katona Zsolt fürdőigazgató (akivel ha nagyinterjúnkat még nem olvasta ma, itt pótolhatja be).

– Kiskölök lehettem, öt-hat éves, akkor még csak hideg víz volt, a meleg vizes kutat később fúrták – emlékszik vissza Szabó László, aki évtizedes törzsvendég a hódmezővásárhelyi strandfürdőben arra, mikor kezdett el ide járni. A jubileumi juliálisra ugyanis természetesen a fürdő régi törzsközönsége is kijött. „59-ben úgy kezdődött, hogy egy barátom ide csalt, téli szünet volt, bemásztunk hátul a kerítésen és a meleg vízben megültem és akkor szoktam rá. Hideg volt, az öltözőben nem volt fűtés, megfagyott a gatyánk, úgy kellett beáztatni a meleg vízbe, hogy föl tudjuk egyáltalán venni” – meséli.

Az interjúkat Vass Ramóna készítette (VTV).