Titokzatos eredetű bűz sokkolja időnként a vásárhelyieket

A múlt hét pénteken, sötétedés után Susánban, de még a Belvárosban, sőt még a Kertvárosban is lehetett érezni a rendkívül kellemetlen szagot.

– Ez nem az ATEV szaga, azt jól ismerem, de nagyon hasonló – mondta az egyik, a Klauzál utcán lakó panaszos, aki szerint rendszeresen érkezik bűzös levegő az általa csak állateledel gyárnak nevezett utcavégi üzemből.

Csakhogy nem gyárt állateledelt, csak vágóhídi mellékterméket – közte csontot, zsírt – csomagol állateledel készítő gyáraknak a Vital Food Europe Kft. Vezetője Medgyesi István azt mondja, hogy Klauzál utcai telepen hármas kategóriájú (emberi fogyasztásra még alkalmas lenne, de a boltokba már be nem kerülő) állati hulladékot szelektálnak és különböző célpiacokon értékesítik. Nem hőkezelik, nem dolgozzák fel, csak hűtik. – Ezt is azért, hogy ne legyen probléma, azért költünk erre pénzt, hogy ne legyünk környezetszennyezőt, ugyanis ezeknél a termékeknél nem feltétlen előírás a megfelelő hőfok – tette hozzá.

Azt mondta, hogy az ATEV előélete miatt a vásárhelyiek minden olyan dolgot, melyet az állatifehérje-feldolgozó egykori előéletéhez lehet hasonlítani, azt úgy is veszik, mintha egy újabb ATEV költözne a városba. –  Mi is láttuk az interneten a cégünk tevékenységével kapcsolatos ezzel sok „okos” észrevételt. Ez a volt vágóhíd területe, mely szabad vállalkozási övezet. Nem is vagyunk állateledel készítők (nem is szerepelnek a NÉHIB hivatalos listáján – a szerk.)

Már a februári üzemnyitáskor is voltak olyanok, akik megijedtek tőlük, és akad olyan is, aki rendszeresen feljelenti a harminc embernek munkát adó vállalkozást. A különböző hatóságok ilyenkor rendszeresen vizsgálatot kezdenek, de ezek rendre azzal zárulnak le, hogy a cég a hatályos előírásoknak megfelelően működik.

A múlt péntek este magunk is beleszagoltunk a város nagy részén terjedő „ájer”-be, mely nem hasonlított a szennyvízére, de a sertéstelepekére sem. Hogy aztán honnan ered, azt nem tudtuk volna biztosra megmondani. Az olvasóink által gyanúba vett Klauzál utca végi üzemnél, amikor aznap este odaértünk, nem lehetett érezni semmit.

Ahogy akkor sem, amikor tegnap, munkaidőben, azaz napközben ott jártunk. Medgyesi István azt mondta, gyakori a napi 8 órában, délután fél 4-ig dolgozó üzemben az ellenőrzés, aznap is voltak náluk ellenőrök és nem bukkantak szabálytalanságra.

Hogy honnan eredhet az időként terjengő bűz, azt a vásárhelyiek is szeretnék tudni. Csúcs, Tabán, Tarján, Kertváros – innen is érkeztek jelzések az időnkénti gyomorforgató, a kollektív emlékezetben az évtizedek alatt „atevesként” rögzült szagról. Az indulatok az 5700 tagot számláló Hódmezővásárhely csevegő Facebook oldalon harapóztak el, egy a személyét „bátran” vállaló Név nélküli résztvevő bejegyzésére reagálva.

A Vitaindító facebookos bejegyzés. (A neveket és kommentelők arcát adatvédelmi okokból takartuk le), az eredetiben olvashatók.
Mások is mérgelődtek, egy oldal a sok többi közül

Megkérdeztük az ATEV Zrt-t, hogy a múlt pénteken, amikor a bűzt már a Kertvárosban is lehetett érezni, történt-e olyan technológiai meghibásodás, mely szag- vagy gőzkibocsátással járt volna. Válaszukban az írták: „Hódmezővásárhelyi gyárunkban az elmúlt időszakban nem történt olyan technológia vagy egyéb meghibásodás, amely gőz- vagy szagkibocsátással járt volna.”

atavbűzcsevegőpanaszokVásárhelyvital food