Tiszta vizet öntött a pohárba Márki-Zay a CNÖ-vel kapcsolatban

A szerdai közgyűlésen, a napirendi pontok előtt tisztázta a polgármester a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat megszűnése körül történteket, mert a „számos hazugságot terjesztő sajtóban most is hazugságok jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy mi történt”.

2019-ben a választáson a néhai Mátray Attila csapata ötből öt helyet szerzett. „Volt egy másik csapat is, amelyről sajnos nem mondható el, hogy büntetlen előéletű emberekből áll”. Végül mégis ez a csapat vette át a vezetést, halálesetek és lemondás miatt. De végül ők is elfogytak, amikor decemberben ennek a csapatnak a harmadik tagja is kilépett és ketten maradtak, majd Ferkovics Menyhért lemondásával a CNÖ működése ellehetetlenült – foglalta össze a polgármester.

Márki-Zay elmondta, hogy a CNÖ feloszlása nem Ferkovics Menyhért hibája, hanem amiatt történt, hogy a választáson egy jó csapat öt fővel indult és dolgozott, de ez idővel csak Ferkovicsra korlátozódott, aki nem kívánt asszisztálni ennek a szervezetnek a további működéséhez, „a választásokon meg nem választott Mezei Vidor politikai célzatú és nem a cigányság érdekében végzett tevékenységének legitimálásához”.  

A polgármester kihangsúlyozta, hogy ez a helyzet júniusig áll majd fent, amikor reméli, hogy az emberek olyan jelöltekre szavaznak majd, akik „büntetlen előéletűek, és nem pártpolitikai érdekeket, nem pedofilmosdatást, nem akkumulátorgyár-betelepítést, nem katonák külföldre küldését, hanem Hódmezővásárhely tisztességes fejlődését” és a helyi kisebbséget valóban képviselik.

Addig is a Cigány Nemzetiségi Tanács folytatja a munkát, gondoskodik arról, hogy a helyi cigányságnak megfelelő képviselete legyen, támogatásban részesítenek, kulturális programokat szerveznek, kitüntetéseket adnak át.

CNÖCNTFerkovics MenyhértHódmezővásárhelyközgyűlésMárki-Zay PéterMezei Vidor