Tiltakoznak a Hódtó utca lakói a BMX pálya miatt – az egyesület mindenképpen megegyezésre törekszik

Az Alföldi Kerekesek Egyesületének tervei szerint a Hódtó utca mellé építenék fel új, 15 millió forintos támogatásból nyert BMX pályájukat. A tervezet ellen az utca lakói tiltakoznak, elsősorban az építkezéssel járó zajoktól, a zöldövezetek sérülésétől, a megnövekedett forgalomtól tartanak, és attól, hogy ennek hatására csökken ingatlanjaik értéke. A tiltakozók hangsúlyozzák, nem a sporttal van bajuk, de ha nem vonják be őket a beruházás körüli tervekbe, akkor aláírás gyűjtésbe kezdenek. Az Egyesület mindenképpen megállapodásra törekszik, azt mondják, az élővilág és a zöld felület sem sérülne.

Martonosi János, aki a lakók érdekeit képviseli, fogalmazott úgy szomorúan, hogy a BMX pálya beruházásról, amely a házuk mögött valósulna meg, csak a televízióból értesültek. Korábban mi is megírtuk, hogy máshová szánnák a BMX Cross pályát a vásárhelyi bringások.

Martonosi ráadásul kiemelte, a lakóknak már többször gondjuk volt azzal, amikor a fiatalok igénybe vették a renoválás előtt álló helyszínt. Hozzátette, ez 3 társasházat, 180 lakást érintő probléma. Ráadásul a zöld terület, amit be akarnak építeni, már élettérré alakult az ottani madaraknak.

Meglátásuk szerint a terület nem alkalmas sportpálya kialakítására és félnek attól is, hogy ingatlanjaik hosszú távon veszítenek értékükből. Bíznak benne, hogy a későbbiekben a projektbe bevonják a helyi lakosokat is, amennyiben nem, akkor aláírásgyűjtést fognak kezdeményezni.

Közben Szűcs Péter, az Alföldi Kerekesek Egyesületének Cross szakágának képviselője, az egyesület alelnöke a Hódpressnek elmondta, a mai napon leülnek tárgyalni a Martonosi János által képviselt lakóközösséggel, mindenképpen megállapodásra szeretnének jutni velük.

Kálváriájuk, mondta Szűcs, már 6-7 éve tart, amikor a stadionból ki kellett költözniük. Az akkori városvezetés ígéretet tett a probléma orvosolására, de ebből semmi nem lett. A Nap utcai pályát a mostani vezetés segítségével sikerült megkapniuk, de ezt szerencsére kezdik kinőni.

Azt is nyilatkozta Szűcs Péter, hogy a természeti értékeket a továbbiakban is szeretnék megtartani, az ottani élővilágnak baja nem esne, tehát a pálya környéke továbbra is zöld felület maradna, a nyomvonala mentén lenne a pálya pusztán szórt kavicsos, homokos felületűre átalakítva, betonozásra nem kerülne sor.

a közeljövőben mindenképpen szorgalmazzák, hogy a lakosságot meghívják egy bemutatóra, edzésre, mert sokan nem tudják, hogy miről is szól a sportágnak ez a része, a Cross szakosztály, szeretnék velük ezt megismertetni.

Alföldi Kerekesek EgyesületeBMX-CrossMartonosi JánosSzűcs Péter