Tételesen cáfolta a propagandamédia hazugságait a Prizma Food Kft. igazgatója a szerdai közgyűlésen

Boros Attila időről időre beszámol a közétkeztetésről a közgyűlés előtt. Szerda délelőtt is részletesen beszámolt a jelenlegi működésről.

A Prizma Food 2022 január 1-től szolgáltat városunkban. Számos akadályt kellett leküzdeniük, például azzal szembesültek, hogy korábban nem az EMMI közétkeztetést szabályozó rendelete szerint étkeztettek, és amire más településeken évek álltak rendelkezésre, azt nekik egyik napról a másikra kellett megoldaniuk. Ugyanakkor a várossal kötött szerződésükben beruházások végrehajtását is bevállalták, ezeket is le kellett bonyolítaniuk, de konyhákat vontak össze, minőségirányítási és higiéniai rendszereket vezettek be. Ezen kívül idén bevezették a menüválasztási lehetőséget is.

A legnagyobb feladat viszont, amit más településen nem tapasztalt a cég, folyamatos támadásokat kellett kivédeniük.

Nem csak a propagandamédia foglalkozott a céggel kiemelten, a hatóságok is fokozottan ellenőrizték őket.

Az alábbi táblázatban látható, hogy az elmúlt évek hatóság által végzett érzékszervi minősítések eredményei:

A NÉBIH ellenőrzéseinek eredményei:

Boros Attila kitért arra is, hogy működésük óta összesen mintegy 260 millió forintot fordítottak konyhafejlesztésre.

2023 szeptemberében és októberében ismét kikérték fogyasztóik véleményét. Mivel az óvodák elégedettek a szolgáltatással, az iskolákban végeztek kérdőíves felmérést. Az intézményvezetőket kérték meg, hogy jelöljék ki a válaszadókat. 8 iskolában mértek folyamatosan. A 748 értékelésből 683 pozitívnak minősült, mindössze 65 negatív értékelést kaptak, ebből 32 értékelés a só mennyiségét kifogásolta.

Boros Attiláék azt is megszámolták, hogy 2022 januárja óta 40 lejárató cikket közölt a helyi propagandaportál. A legutóbbi cikkben szereplő állításokat kigyűjtötték és tételesen cáfolta beszámolójában.

A Prizma Food igazgatója elmondta, hogy a diétás ételek mennyisége kötött, a diéta határozza azt meg. Azoknak, akik diétás menüt fogyasztanak dietetikusok névre szólóan állítják össze az étkezésüket. A diétás ételek elkészítése a kórház konyháján, dietetikus felügyelete mellett történik.

Boros Attila beszámolójából kiderült, hogy a Kovács Küry idősotthonban minden hónapban a megrendelővel előre egyeztetik azt étlapot, ami alapján az idősotthon lakói étkeznek. A normál, nem diétás étrendben, a rendelet által megkövetelt 1800-2200 kcal/nap/fő helyett gyakran 3000 kcal/nap/fő ételt szállítanak ki.

Annak fényében, hogy számos támadást kapott a cég arról, hogy az idősotthonban éheznek az ottlakók, egészen megdöbbentő képsorokat mutatott a közétkeztetést végző cég vezetője.

Az alábbiakban

A fotókon a ki nem osztott és maradékként visszaküldött ételt láthatjuk.

A közétkeztetést végző cég vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a propagandasajtóban kritizált ételhordókat az idősotthonban tányérok helyett használták, azokat – amint a fotón is látni – ömlesztve egy ládában kapják meg, amit ők mosogatnak el a rendeletekben előírt tisztítószerekkel.

Az ételhordókat egyébként nem a közétkeztetők biztosítják.

Azt a kritikát is cáfolta Boros Attila, miszerint penészes kenyeret adnának. Ez azért is kizárt, mert a cég napi friss szállítással, még aznapi felhasználásra rendel kenyeret. A közétkeztetésben évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember kihangsúlyozta: penészes legfeljebb a hűtőben maradt kenyér lehet – náluk ilyen nincs.

A heti menüt a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának vezetőivel állítják össze, figyelemmel kísérve a rendeletben előírtakkal.

Eszerint egy heti étlap így néz ki:

A sárgával kiemelt ételek tartalmaznak húst. Az EMMI rendelet szerint egész napos ellátás esetén 10 élelmezési napra legalább 6, legfeljebb 10 alkalommal adható hús. A cég az idősotthonban egy hét alatt 6 alkalommal kínált húst tartalmazó ételt.

A beszámoló végén Boros Attila konstatálta, hogy egyre nő az érdektelenség a lejárató cikkekkel kapcsolatban, a legutóbbi, amit tétetlesen cáfolt 5 órával a címlapon történt megjelenítés után mindössze 11 lájkot hozott a propagandaportálnak, abból is egy a portál főszerkesztője, aki csodálkozását fejezte ki, az amúgy szerző által fel nem vállalt cikk közösségi oldalon való megasztása alatt.

A közgyűlés ebédszünetében minden képviselőt meghívtak a Cseresnyés kollégium étkezdéséjébe, ahol ugyanazt az ebédet fogyaszthatták, mint az ott étkezők. A Fideszes képviselők ez alkalommal sem éltek a lehetőséggel. Erről itt olvashatnak.

Boros AttilaHódmezővásárhelyKözétkeztetésPrizmaPrizma Food Kftvásárhelyi hírek