Rendkívüli közgyűlés – percről-percre

Kövesse itt velünk a ma délelőtt 9-kor kezdődő rendkívüli közgyűlést.

A vásárhelyi képviselő-testület tagjai számára – az ülés tervezett napirendje szerint – Kurucz Roland irodavezető ad tájékoztatást a vásárhelyi önkormányzat pénzügyi helyzetéről, a testület megalkotja a közterületek elnevezéséről és a házszámok megállapításáról szóló helyi rendeletét, illetve tájékoztatás hangzik el Szabó János alpolgármester lemondásáról.

11.54.: Véget ért a rendkívüli közgyűlés.

11.51.: A közgyűlés tájékoztatás kapott Szabó János alpolgármester lemondásáról. Megbízása január 20-val szűnik meg, s a vonatkozó törvény szerint nem vonható vissza. Márki-Zay Péter megköszönte eddigi munkáját, s hangsúlyozta, a barátság megmaradt közöttük. De azt is elmondta, hogy egyetlen főállású alpolgármestere maradt a városnak, bár Kis Andrea is viseli a címet.

11.49.: A közgyűlés 12 szavazattal megalkotta a közterületek elnevezéséről és a házszámok megállapításáról szóló helyi rendeletét. A vármegyei kormányhivatal törvényességi felhívásban kérte a helyi rendelet módosítását, végül arra jutottak: teljesen új rendeletet kell alkotniuk.

11.47.: A tájékoztatóról a közgyűlésnek nem kellett szavaznia.

11.00.: Fejes Péter szerint a vita parttalanná vált, húsvétig is tarthatna. – Fontosabb-e a Fidesz érdeke, mint a városé? Nem egy oldalon, a városén állunk? – kérdezte. Ha mindenki a városért dolgozna, megszűnnének a viták – közölte. Gyöngyösi Ferenc alpolgármester hangsúlyozta, közös érdek lenne, hogy a képviselők a városért dolgozzon, s bolhacirkusznak nevezte a Fidesz, a városi költségvetéssel kapcsolatos facebookos bejegyzését. Elmondta, napi 3,6 millió forint adósságot fizet ma is a város az előző városvezetés adósságszolgálataként, ezért kerül elő mindig a múlt. Elmondta, s ezt a polgármester is megerősítette, hogy átláthatóak a város pénzügyei. (A város a megörökölt 10,6 milliárd forint adósságból 6 milliárdot visszafizetett). Cseri Tamás Fejes Péter figyelmét hívta fel, hogy ne mondja azt, hogy nem voltak javaslataik, például a tavalyi, a toronyfelújítással kapcsolatos vitában. És kérte, beszéljenek a múltról, de ne csak azt mondják Lázár gonosz, több oldalról világítsanak rá a történtekre. Úgy vélte: nem véletlen, hogy két részre szakadt a város. Kifogásolta a tolvajpárt és az aberrált kifejezéseket. Azt mondta, nem érti, hogy a lebegtetett mitikus gonosz miért akadályozta meg a McDonald’s megnyitását, s miért nem a KFC-jét?

Fejes Péter, Mester János Cseri Tamás felszólalása közben

Márki-Zay Péter szerint, amikor azt mondják nem kap a város támogatást, a mögött nem nehéz felfedezni a szándékot. Hogy ki és mi van a háttérben azt nem tudják, de sejthető mi a helyzet. És felsorolta a konkrét történéseket, a közétkeztető cég ellenőrzési gyakoriságát, a református ótemplomi falmaradvány felújításának akadályozásán át a Bakay-kút felújításáig és a városi játszóterek kormányhivatal általi lezárásáig. Mi ez, ha nem kicsinyes politikai bosszú? – kérdezte.

Majd Horváth Zoltán és Márki-Zay Péter folyattak polémiát a kertvárosi óvodai parkolással kapcsolatban.

10.34.: Horváth Zoltán képviselő szerint 2018 óta be sem fejeződött a kampány Vásárhelyen – utalt Márki-Zay Péter országos politikai szerepléseire. Úgy vélte a felelősség áthárítását, a kormány, az országgyűlési képviselő és az előző közgyűlések hibáztatását el lehet mondani, de a saját felelősséget is el kell ismerni. És kérte a polgármestert, ne pártot alapítson, de a városi problémákat a legjobb tudása alapján próbálja megoldani. – Az 5 fideszes képviselő hogyan tudja akadályozni a közgyűlési munkát, hiszen semmit sem tudunk leszavazni? – kérdezte, s úgy vélte, nem az ő feladatuk a lobbizás a kormánynál.

A vita ezen részében is szót kért Cseri Tamás, aki szerint a polgármester feladata, hogy a nap 24 órájában a településért dolgozzon, lobbizzon, ahogy azt Lázár János tette, aki az akkori ellentétes politikai oldallal is kiépítette a kapcsolatait. Szerinte Márki-Zay Péter sem a kormányzati, sem az ellenzéki oldallal sem áll kapcsolatban, politikai légüres térben van. Kérte, hogy ő hozzon ide céget. (Mire a polgármester az 50 alkalmazottnak munkát adó KFC-t említette, s elmondta, hogy 35 hektárnyi részt adtak el az ipari parkból, s felsorolta, mit tesznek a vállalkozások száma növeléséért, s a helyiek fejlesztéséért.)

Márki-Zay Péter a lobbizásra jó példának hozta, hogy Benkő Zsolt támogatta a városi szennyvíztisztító felújítással kapcsolatos pályázatát, miután előbb azt a kormány elutasította. Most úgy néz ki nyertek, igaz erről hivatalos értesítést még nem kaptak. De azt is elmondta, úgy látja, valakinek nagyon fontos, hogy ne fejlődjön a város.

10.32.: Márki-Zay Péter sorolta az ország második legjelentősebb személyének számító Lázár János, beteljesületlen ígéreteit: a Vásárhelyre telepíteni szándékozó 1500 dolgozót foglalkoztató gyárat, vagy a sírmegváltás eltörlését.

10.16.: Gyöngyösi Ferenc alpolgármester azt kérdezte Cseri Tamástól és Benkő Zsolttól, hol voltak akkor a tanácsaikkal, amikor az korábbi városvezetés felelőtlenül költötte a pénzeket?

Gyöngyösi Ferenc és Berényi Károly

Berényi Károly alpolgármester szerint a fideszes képviselők csak azért ülnek a közgyűlésben, hogy akadályozzák a várost. Azt mondta, hogy Lázár János neve azért hangzik el gyakran a közgyűlésben, mert ő a város országgyűlési képviselője, ráadásul vásárhelyi lakos. Grezsa István is kormányközeli ember, s a fideszes települési képviselőknek az lenne három éve a dolguk, hogy a velük való kapcsolatokat kihasználva segítsék a várost.

10.06.: Cseri Tamás szerint a polgármester megint összevissza hazudozik. Kikérte magának, hogy ő lenne Orbán Viktor vagy Lázár János szóvivője. Azt mondta, nem tagadja meg a kormányt, de nem nyilatkozhat a nevében. Erkölcstelennek tartja, hogy a polgármester dolgokat ad a fideszesek szájába, majd azzal vitatkozik. És ismét kifogásolta fejlesztéseket. Nem tartva szerencsésnek, hogy korábban apróságoknak kellett örülni, majd a háború kitörése után látott hozzá a város a nagyobb fejlesztéseknek. – Lázár Jánost soha nem hallottam, sírni, hogy mi lesz a várossal. Mindig azt mondta, megoldja a problémákat * hangsúlyozta. Majd kifogásolta, hogy a polgármester és a képviselők korábban trágár szavakkal illették.

A vita ezen része immár a 18 éven felüli kategóriába csúszott egy rövid időre. Így az emlegetett szavakat a közgyűlés Facebook élő közvetítésében lehet megnézni.

Márki-Zay Péter válaszában felsorolta a Lázár vezetése alatti látványberuházásokat, például az Emlékpontot, „melyben több a dolgozó, mint a látogató”, a bemelegítő medencét és azt, hogy ivóvízzel töltötték fel az uszodai medencét. Cserinek azzal riposztozott, hogy csődtömeget örökölte az előző városvezetésektől, ezeket menedzselték, fizették, mégis fejlesztettek.

09.56.: Benkő Zsolt elmondta, azért kérték a város pénzügyeiről szóló tájékoztatást, mert a polgármester sűrűn nyilatkozott erről. Felhívta a figyelmet, hogy bár Lázár János neve sűrűn elhangzik, de nem ő a polgármester, s nem fideszes többségű közgyűlés .Elmondta, hogy kérték, halassza el a Szent Antal utca, a mártélyi tanösvény és a torony felújítását a város. Kérte, hogy a polgármester vállalja a felelősséget a döntéseiért. Erre Márki-Zay Péter azzal reagált, a saját döntéseiért vállalja a felelősséget. De hozzátette: úgy látja Lázár János akadályozza a városi fejlesztéseket, így a McDonald’s építését. Közölte, lehet hogy olyan pénzügyi biztosa lesz a városnak, mint amilyen a kórháznak évek óta van. Majd felhívta figyelmet a fideszesek kettős beszédére.

Benkő Zsolt

09.54.: Bálint Gabriella azt kérdezte, itt van-e a könyvvizsgáló cég? (Csak a februári közgyűlésre jönnek – hangzott a válasz). Azt kérte, hogy minden fölös beruházást állítsanak le, s úgy vélte, állóháború alakult ki a városban. A polgármester a képviselő asszonynak azt mondta: – A várost olyan könnyvizsgáló vizsgálja, melyben Önök is megbíznak.

09.49.: Fejes Péter szerint döbbenet, hogy 2024-gyel, az elszámoltatással fenyegetik a vásárheyi képviselőket. – Döbbenet, hogy Önök erre készülnek – szólt a fideszes képviselőknek. Úgy vélte, amit Grezsa (István – a szerk.)doktor leírt, annak homlokegyenest az ellenkezője volt igaz például a karaktergyilkossággal kapcsolatban, s az írást csak vissza lehet utasítani.

09.39.: Márki-Zay Péter viszont válaszában ellentétbe állította a mostani és a jelenlegi jutalmazási rendszert. – Lázár azt mondta, hogy nem jár pénzt ott, ahol a városvezetés a saját zsebét tömi. Mi a dolgozókat, a korábbi vezetés azonban önmagát jutalmazta. A mártélyi tanösvény felújítása pedig benne volt a tavalyi költségvetésben – hangsúlyozta, majd elmondta, hogy Lázár János idején nem takarékoskodtak, hanem dorbézoltak. Majd rossz példaként sorolta a miniszterelnök, a jegybanki elnök milliós fizetésemeléseit. – Öt évvel ezelőttig mindig találtak a minisztériumban milliárdos támogatást a városnak, azóta nem. Nekünk legalább 600 milliós támogatás járna. Nem lehet politikai bosszú miatt ellehetetleníteni a vásárhelyieket, melyek fele fideszes szavazó – közölte.

09.31.: Cseri Tamás: – Nem tudom, mi közünk van a rendőrséghez, ügyészséghez,. de azt sem, Önök mit sumákolnak – riposztozott Márki-Zay Péternek. Majd hozzátette, minden év azzal indult, hogy csődbe megy Vásárhely, de végül mindig tudott működni a város. Úgy vélte, hogy a pénzügyi katasztrófa ígérete után az „okos” polgármester minden évben megmenti a várost.

Cseri Tamás szerint akkor kap a város támogatást, ha minden lenulláznak

– Ha az ellenzéki városokat nem támogatná a városokat, akkor azok nem kaptak volna támogatásokat, ahogy a kormánypártiak. Szeged például 1,3 milliárdot kapott, pedig ellenzéki vezetésű – hívta fel rá a figyelmet Cseri Tamás, aki szerint a város azért nem kapott kormánytámogatást, mert hozzákezdtek a városháza tornya felesleges felújításához és a mártélyi tanösvényéhez. Azt mondta, az állam azokat a településeket támogatta, melyek nem kezdtek fölösleges beruházásokba.

09. 12.: Márki-Zay Péter teret adott a kérdéseknek, de azt is elmondta, nem lehet oka, hogy a város nem kapott kormányzati támogatást, hiszen tárgyaltak a kormánnyal és Lázár János segítségét is kérték. Nem tudott olyan körülményről, mely indokolná, hogy Vásárhelyek nem járt támogatás. Sorolta is más megyei jogú városok (Siófok és Debrecen) példáját, melyeknek milliárdjai vannak, mégis kaptak támogatást. Elmondta, hogy Vásárhely idén 1,3 milliárd hitelt törleszt, az előző felelőtlen városvezetések eladósodásai miatt. Közölte, olyan fejlesztéseket terveznek az idén is, melyek energiamegtakarítást jelentenek.

– Mindent megtettünk eddig is és teszünk ezután is, hogy a város felelősen gazdálkodjon – emelte ki. – Nem csak Lázár Jánossal, de más városokkal szemben is megmutattuk, lehet felesősen gazdálkodni. Rejtélyes okok miatt mégsem érkeztek meg a beígért támogatások mondta, s ezt kicsinek politikai bosszúnak nevezte. Közölte, Vásárhelynek legalább 600, míg a fürdőnek 60 milliós kormánytámogatás járt volna. Nincs más magyarázat a kicsinyes politikai bosszún kívül – vonta le a következtetést. Kért mindenki, hogy csatlakozzanak az online petícióhoz, s mind a 43 ezer vásárhelyi kérje a városnak járó támogatásokat. Azt mondta, a helyi Fidesz gyanúja ellenére nem titkolják el a város anyagi helyzetét, de igazat adott nekik, hogy szétlopták a várost – de nem most, hanem az előző ciklusokban. Kérte a Fideszt, ne 2024 után, hanem most számoltassanak el.

09.04.: A közgyűlésnek Kurucz Roland irodavezető adott tájékoztatást a város pénzügyi helyzetéről. Hangsúlyozta, most készül az idei költségvetés. A város az idén 8,6 milliárdos bevételt tervez. De csökkent az állami támogatás.

Kurucz Roland

Részletezte az adatokat. Hangsúlyozta, a bér- és energiaköltségeket teljes egészében a városnak kell állnia. Jelentős terhet lesz az idei hiteltörlesztés. 10,3 milliárd működési kiadása jelentősen meghaladja a fenti bevételeket.

A város pénzügyi helyzete idén január közepén. Forrás közgyűlési előterjesztés

09.02: Márki-Zay Péter polgármester megnyitotta a közgyűlést, s megállapította, hogy az határozatképes. 11 képviselő van jelen. A napirendet egyhangúlag elfogadták. Napirend előtti felszólalások most nincsenek.

09.00: Érkeznek a testület tagjai, hamarosan kezdődik az ülés

Hódmezővásárhelyközgyűléspénzvárosháza