Tenisz: az Ítélőtábla szerint sem Lázár Jánoséknak volt igazuk – 16 milliót kell fizetniük

A Szegedi Ítélőtábla mindenben helybenhagyta az elsőfokú, Kecskeméti Törvényszék részítéletet, így a Magyar Tenisz Szövetség másodfokon is elveszítette a volt főtitkár ellen indított 252 millió forintos kártérítési pert, írja az rtl.hu. Sőt, a szövetség a volt igazgatójának 16 millió forinttal (16 havi bérrel) tartozik a korábban Lázár János által vezetett szövetség.

Az ügy előzménye az volt, hogy a volt főtitkár, Richter Attila felhatalmazás nélkül írt volna alá egy később lemondott, magyarországi WTA-torna rendezéséről szóló szerződést, amivel önmagában is nagy kárt okozott a feljelentők szerint.

A Kecskeméti Törvényszék azt mondta ki, hogy Richter valójában nem járt el gondatlanul. Ráadásul a tanúvallomások is arra engedtek következtetni, hogy a torna lemondásáról sem Richter Attila döntött egyszemélyben, az ítélet szerint ugyanis előzőleg tájékoztatta az elnökséget, és még a lehetséges követkeményekről (a pénzfizetési kötelezettségről) is beszámolt. A végső döntést pedig nagyjából ugyanaz a kör hozta meg, mint amelyik a rendezési szerződésről döntött, írja az rtl.hu.

Szintén az előzményhez tartozik, hogy a Magyar Tenisz Szövetség előző elnöke, Szűcs Lajos (aki egyben Fideszes országgyűlési képviselő is) 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mert állítása szerint olyan pénzügyi helyzet állt elő a szövetségnél, hogy már a béreket sem tudták kifizetni. A kormány végül 2,5 milliárd forintot adott is, de egyben Lázár János vette át az elnökségi teendőket.

Tanúvallomások azt is megerősítették, hogy a torna lemondásáról nem Richter Attila döntött egy személyben, arról tájékoztatta az elnökséget. Amikor kiderült, nincs kormányzati pénzügyi garancia a WTA torna mögött, volt, aki felvetette, hogy oldják meg kormányzati támogatás nélkül, szponzorokkal. Ekkor Szűcs azt mondta: ,,kormányzati vezetéssel, annak döntésével nem lehet szembemenni, és ezt a teniszversenyt nem lehet megrendezni, el kell engedni.”

Sem az első fokon eljárt, sem a Szegedi Ítélőtábla nem állapította meg Richter Attila felelősségét az ügyben, aki szerint az ügyben boszorkányüldözés zajlott, és nem volt igaz a 3,5 milliárdos hiány sem, az egész csak a kommunikációról szólt.

A portál azt is írja, hogy tisztújítás lesz az MTSZ-ben, többen fontolgatják indulásukat, azt nem tudják, Lázár köztük van-e (bár erre jelenleg kis esély mutatkozik, de nem lehet tudni).

bírósági perLázár JánosMagyar Tenisz SzövetségRichter Attilaszegedi ítélőtábla