Tengeri varázslat a Szabadság téri óvodában

Egy családi napot már rendeztek, pénteken pedig még egyet fognak, hogy a gyerekek szülei is láthassák, mit tudnak a vízivilágról a gyerekek.

Bohóchalat adogattak egymásnak, így sorolták fel a tengerben élő állatokat ma délelőtt a Szabadság téri óvodába járó gyerekek a szobai „tengerparton” üldögélve. Szinte nem volt olyan állat, melyet ne neveztek volna meg, ahogy azt is tudták, hogy ezekre az élőlényekre a legnagyobb veszély a vízbe jutó olaj, illetve a szemét jelenti. Nem csoda, hogy tisztában voltak mindezzel, hiszen az intézményben évek óta folyó, többszörös díjnyertes Klímanócskák program fő célja a környezeti nevelés.

Aztán a kisfiúk horgásztak (majd a kifogott kishalakat vissza is dobták) a kislányok pedig nekiálltak vízfestékkel kifesteni a tengeri csillagot, a rákot, a bálnát és a többi vízi élőlény papírfiguráit. Két ügyes kisfiú pedig gyurmából másodpercek alatt készített egy nagyobb testű kék színű halat és egy piros csikóhalat.

– A gyerekek a tengerek élővilágát tanulmányozzák ezen a héten, hiszen nyaranta sok család kalandozik a tengerpartra, ezért ezen a héten mi ezzel foglalkozunk, illetve a tengerek szennyezése káros környezeti hatásaival. A gyerekek sokszínű játékos tevékenységen keresztül tanulják meg mindezt – mondta Bozókiné Szabó Ildikó óvónő, a Klímanócskák program szakmai vezetője, az Országos Klímareferens Hálózat alelnöke. Aki nem csak azt tartja fontosak, hogy a gyerekek az élménypedagógia módszerei segítségével dolgozzák fel a témát, de az is, hogy a szüleiket is megszólítsák, ezért tartottak a hét elején már egy családi délutánt, s fognak egy másikat is pénteken.

A Klímanócskák programot negyedik alkalommal is beválasztották az Edison 100-as listába, ami nagy eredménynek számít.

– Ez még engem is meglepett, hiszen ebben az évben nagyon sok szervezet került le arról a folyamatosan megújuló listáról. Minden évben kell ahhoz fejlődni, hogy fenn tudjunk rajta maradni – tette hozzá Bozókiné Szabó Ildikó.

A 100-as listán szereplőket a Gondolkodó Kör pedagógusokból, óvodapedagógusokból, pszichológusokból álló tagjai választják ki 400-500 jelölt közül. Ezen a listán olyan főiskolai, egyetemi, élménypedagógiai, innovatív programok versenyeznek, melyek iránymutatók a szülők számára.  

A nyolc kategória közül a vásárhelyi Klímanócskák a fenntarthatóság kategória legjobb nyolc helyezettje közt vannak. A lista egyedüli óvodai programjaként.

– Amikor szakemberek vizsgálják a programot, azt, hogyan valósul meg, vagy hogyan épül egymásra, hogyan tudja megszólítani a családokat, s mennyire sokszínűen tudja fejleszteni a gyerekeket, az mindig egy visszajelzés számunkra, hogy jó úton haladunk és érdemes ezzel foglalkozni, s érdemes ilyen nagyon komolyan. S mennyire fontos, hogy a gyerekek már kisgyermek korban olyan életre szóló készségeket alakítsanak ki, melyek kihatással lesznek az egész életükre – összegezte a Klímanócskák program szakmai vezetője.

Bozókiné Szabó IldikóedisonKlímanócskákóvodaSzabadság térVásárhely