Telex: Gémesi György a kémszoftverrel megcélzott ellenzéki városvezető

a Telex írása alapján Gémesi Györgynek, Gödöllő polgármesterélnek, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökének megfigyelését végezhették azzal az izraeli kémprogrammal, amelyet Magyarországon 2017-18 óta használnak, újságírók, civil aktivisták, és ezek szerint esetleg politikusok ellenőrzésére is. Az mindenesetre biztos, hogy a a kémprogrammal megcélozták őt.

Ahogy a Telex cikkében írják, 2018 december 11-én Gödöllő polgármesterének házában feltörték a zárakat, kiforgatták a fiókokat, szanaszét hevertek az iratok a földön. Hiába volt azonban jó pár értékes tárgy a házban, mégsem hiányzott szinte semmi. Ezzel egyidőben és kevéssel ezután betörtek Gémesi fiához és lányához is.

Gémesinek bizonyítéka erre nincs, de az volt az érzése, hogy a betörések célja az volt, hogy kormánykörökből megfélemlítsék, másrészt esetleg az, hogy róla gyűjtsenek kompromittáló anyagokat.

A Direkt36 nyomozása alapján a polgármester telefonszáma is szerepel azonban abban a most kiszivárgott nemzetközi adatbázisban, amely azt mutatja, hogy az NSO nevű izraeli kémszoftvercég ügyfelei milyen telefonszámokat választottak ki megfigyelések célpontjának. Hangsúlyozzák, hogy az, hogy szerepel ebben az adatbázisban, az még nem bizonyíték arra, hogy hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették az NSO Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas programját, és a készülékekbe ténylegesen be is hatoltak.

Gémesit elmondása szerint évek óta zaklatják, fenyegetik, és a nyilvánosság előtt is beszélt arról a gyanújáról, miszerint a magyar titkosszolgálatok megfigyelik, írja a Telex. A támadások szerinte azután sokasodtak meg, amikor a Magyar Önkormányzatok Szövetségét vezető Gémesi több polgármestertársával megpróbált egy új, a Fidesztől független jobboldali pártot felfuttatni.

Közben az NSO rágalmazási pert fontolgat az ügy kirobbanásával kapcsolatban, míg Novák Katalin mai sajtótájékoztatóján az ATV-nek a témával kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, a kormány nem foglalkozik sajtóhírekkel.

Gémesi GyörgyGödöllőkémprogrammegfigyelésokostelefon