Tavaszi aszály: a Hód-Mezőgazda Zrt. területein áprilisban 7 mm csapadék hullott

Egyre nagyobb károkat okoz az aszály: a Hód-Mezőgazda Zrt. területein idén május 15-ig mindössze 143 milliméter csapadék hullott, áprilisban csak 7 milliméter. Az őszi kalászosokat és lucernát érinti legkedvezőtlenebbül az elmúlt időszakban tapasztalható száraz időjárás.

Egyre több helyen porzik a föld a határban. A szokatlanul csapadékmentes tavasz nem sok jót ígér. A kilátásokról a 2800 hektárt művelő Hód-Mezőgazda Zrt-nél érdeklődtünk. – Társaságunk növénytermesztési ágazatát jelentős mértékben érinti a kialakult aszályhelyzet. Az idei évben 143 mm csapadék érkezett május 15-ig. A lehullott csapadéknak nemcsak a mennyisége, hanem eloszlása is tovább rontja a helyzetet, melynek oka, hogy áprilisban összesen 7 mm, míg májusban 22 mm csapadékot kaptunk – nyilatkozta lapunknak Kurusa Tamás termelési vezérigazgató-helyettes.

A szakember hozzátette, az őszi gabonák esetén súlyos károkról beszélhetünk, mely a csapadékhiány miatt a nem megfelelő bokrosodásból adódik. Jelen pillanatban kalászolnak az állományok és a szemkitelítődés és a termékenyítés eredménye csak később fog látszani. Abban az esetben, ha a későbbiekben nem érkezik csapadék, akkor jelentős mennyiségű terméketlen, illetve szorult szemmel kalkulálnak.

Ami veszteséget illeti, a mostani kép alapján az őszi kalászosokat és a lucernát érinti legnagyobb mértékben, de ha a későbbi időszakban is megmarad a kialakult csapadékhiányos helyzet, akkor komoly károkat okozhat a tavaszi vetésű növények (kukorica) esetén is.

Jelen pillanatban 120 hektárt tudunk csak öntözni, ezeken a földeken kalászos vetőmag előállítását végezzük. Az április hónapban történő öntözésnek köszönhetően az állomány homogén, jó termés várható. Az állattenyésztés szempontjából az egyik fő takarmánybázis a silókukorica, melynek helyzetét most megítélni még nem lehet. A fő vetésű kukoricáink egyöntetűen keltek, jó állományúak, de május-június-július hónapokban jelentős mennyiségű csapadékra lenne szükségük a folyamatos, egyenletes fejlődéshez. Rozs szenázs hozamunk átlagosan alakult, míg a lucerna szenázs az időjárás miatt elmaradt a tervezett szinttől. Nagyságrendileg 60 százalékos hozamot realizáltunk az első kaszálásból – közölte lapunkkal Kurusa Tamás.

Hód-Mezőgazdaidőjárásmezőgazdaság