Tavaly is a villanyszerelő volt a Szakképzési Centrum legnépszerűbb szakmája

Míg 2022-ben 600, addig tavaly 900 millióból végeztek elsősorban energetikai fejlesztéseket a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum iskoláiban.

– Igyekszünk mindent megtenni, hogy a négy városban, ahol dolgozunk (Vásárhely mellett Makón, Szentesen és Csongrádon – a szerk.) olyan feltételeket teremtsünk, amely biztos jövőt biztosít a diákjaink számára, miután elhagyták az iskoláink falait – hangsúlyozta a ma délelőtt Kincses Tímea főigazgatóval közösen tartott sajtóreggelin Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja.

Az előző évet értékelve elmondták: míg 2022-ben mintegy 600, addig 2023-ban már több, mint 900 millió forintból fejlesztették a szakképzési centrumhoz tartozó iskolákat. A fejlesztések, felújítások elsősorban energetikai célokat szolgáltak (így cserélték ki például a Bajcsy utcán a Kalmár épületének kazánjait), de volt ahol napelemtáblákat szereltek fel, és volt, ahol nyílászárócsere zajlott. Sokat költöttek az informatikai eszközök fejlesztésére: vásároltak 300 számítógépet és 50 okostáblát is. Ezen kívül a két informatikai szakközépiskola is megkapta azokat az eszközöket, melyekkel magas szinten tudják végezni a hálózati oktatást.

De felújítottak műhelyeket is. A fejlesztéseket a felnőttoktatásból származó bevételekből fedezték. – Büszkén mondhatjuk el, hogy az országban – létszámarányosan – a nappali tagozatos diákok (2800) arányához képest nálunk tanul a legtöbb, több, mint 2000 felnőtt – sorolta a kancellár.

Kincses Tímea főigazgató elmondta, tavalyhoz képest is megnőtt a felnőttképzésben résztvevők száma, de kettővel gyarapodott ágazatok száma is: az oktatással és a gépészettel, így már 19 ágazat 47 szakmája közül választhatnak a négy városban a jelentkezők. Egyre erősebb a felnőttek oktatása mellett a szakmai képzésük is, új szakmák is megjelentek, mint például a dajka vagy a lakberendező, személy- és vagyonőr, illetve a pedagógiai munkatárs.

A legnépszerűbb szakma a villanyszerelő, mind a nappali tagozaton, mind a felnőttképzésben. De nappalin népszerű még a hegesztő, és a gépjármű technikus képzés is. A felnőtteknél pedig a pénzügyi-számviteli intéző valamint a kereskedő és webáruházi technikus viszi el a pálmát.

A legtöbb, az intézményekbe jelentkező nyolcadikos még mindig az informatikát és a távközlést, illetve a gazdálkodás és menedzsmentet, valamint a szépészetet választja. Nagy hangsúlyt fektetnek a duális képzésre, azaz a szakképző iskolai összes tanuló duális partnernél sajátítja el a szakmáját, de több mint ezer diák rendelkezik szakképzési munkaszerződéssel.

A Hódmezővásárhely Szakképzési Centrum szorosan együttműködik a Gál Ferenc Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a kecskeméti Neumann János Egyetemmel.

Tavaly 21 diák ért el országos eredményeket: szépészeti, egészségügyi és elektrotechnikai ágazatban, míg Ugrai Panna az Eötvös diákja a sportban remekelt.

Tavaly az oktatók harmada, összesen 98-an bővítették tudásukat. A HSZC oktatói közül tavaly a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Nagy János, a makói Návay oktatója vehette át, míg miniszteri elismerő oklevélben részesült: Koós Zoltán, Balázsné Szabó Erzsébet és Várkonyi István.

Oktatói szolgálati érdemérmet két nyugdíjba vonult oktató veheett át: Remzső Sándor és Szani Mariann. A szakképzési centrum kiválóság díját pedig tavaly a vásárhelyen rendezett ünnepségen Bertáné Csipán Erzsébet, Dudás-Szabóné Deák Judit és Madácsy Ágota vehette át.

Hegedűs ZoltánHódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumincses tímeaVásárhelyvásárhelyi hírek