Tatár Zoltán maga kezdeményezte a peren kívüli megegyezést – ami miatt most a hivatalt vádolja

Tatár Zoltán korábbi jegyző munkaviszonya tavaly szűnt meg, azóta a városvezetés és a Polgármesteri Hivatal elleni bosszúhadjárata rendszeres téma a város kormánypárti sajtójában. A megszüntetés oka méltatlanság volt, vagyis felmentették állásából, végkielégítés fizetése nélkül.
Ebben az időpontban már egy éve csupán a jogtanácsosi csoport vezetője volt. A felmentés indoka az
volt, hogy Tatár a hivatal elektronikus rendszeréből jogosulatlanul töltött le iratokat.

Ezt személyes oldalán el is ismerte, azonban ezt véletlen letöltésnek minősítette. A hivatal akkori
vezetése ezt nem így értékelte, egy korábbi jegyző, akkori csoportvezető nem hivatkozhat “véletlen”
jogosulatlan letöltésre, amely számos alkalommal – legkevesebb két esetben az országos hatóságok
felé is jól dokumentáltan – megvalósult. Az ügyben a hivatal feljelentést is tett. Távozását követően
dr. Tatár Zoltán munkaügyi pert indított a hivatal ellen, és 15 havi bérét kérte kártérítésként.


Mindezek mellett 2023. nyarán a közgyűlés nyilvános ülésén egy “MZP1G” táblával a kezében üldögélt. Közben az ugyanilyen név alatt futó oldalnak, melyen névtelen, gyalázkodó írások jelentek és jelennek meg, ő volt az első követője, egyetlen reklámozója, de láthatóan az ő kezéből származó dokumentumok kiszivárogtatását is ezen az oldalon keresztül oldják meg – így, névtelenség mögé bújva elkerülhetők a büntetőjogi vagy polgárjogi perek a közzétett hazugságok, valótlan rágalmak miatt.


Közben a munkaügyi perben éppen Tatár volt az, aki már hetekkel ezelőtt jelezte a polgármesteri hivatal jogi képviselőjének, hogy nyitott lenne a megállapodásra, méghozzá azokkal a feltételekkel, amelyeket még a tavalyi kényszerű távozása előtt a hivatal javasolt. Az akkori feltételeknek része volt a hivatali dolgozókra egyébként is kötelező titoktartás, amihez azonban Tatár látványosan nem tartotta, nem tarja magát az azóta eltelt időben. A polgármesteri hivatal vezetése a volt jegyző által már – részben – nyilvánosságra hozott megállapodásban szereplő összeget azzal a feltétellel ajánlotta fel volt munkavállalójának, hogy a nyilvánvalóan az ő tevékenysége miatt a hivatal dolgozóit, vezetőit, képviselőit ért sérelmekért bocsánatot kér, valótlan rágalmait visszavonja. A hivatalt most éppen mutyizással vádoló dr. Tatár Zoltán nem véletlenül „felejtette el” nyilvánosságra hozni a megállapodás-tervezet teljes szövegét, miszerint a hivatal ragaszkodik ahhoz, hogy a megállapodás teljes egészében nyilvános legyen.


A megállapodásban javasolt feltételek teljes egészében megegyeznek a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény személyiségi jogsértés objektív szankcióival, vagyis aki más személyiségi jogait megsérti, attól követelhető a jogsértés abbahagyása, a nyilvánosság biztosítása, és a sérelmezett
helyzet megszüntetése, az eredeti állapot helyreállítása, a jogsértéssel előállított dolog (jelen esetben
Facebook oldal, posztok) megsemmisítése.


A hivatal álláspontja szerint a dr. Tatár Zoltánhoz köthető oldal jogosulatlanul hozott nyilvánosságra
hivatali iratokat, hivatali levelezéseket, ezáltal levéltitkot sértett, hivatali és önkormányzati tisztségviselőket rágalmazott, becsületsértő kijelentésekkel illette őket, és sértette meg a személyiségi jogaikat. A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy dr. Tatár Zoltán üzemelteti a jogsértő oldalt és ezen a Facebook oldalon olyan mértékben követett el polgárjogba és büntetőjogba ütköző cselekményeket, hogy a Hivatalnak nincs lehetősége attól eltekinteni, hogy az egyezségi megállapodásban ne érvényesítse azon igényét, hogy a súlyos jogsértésekért elégtételt vegyen.


Azt nem tudni, mi vagy ki állhatott dr. Tatár Zoltán magatartásának megváltozása mögött. A korábban a
Lázár Jánoshoz köthető fideszes városvezetés által elkövetett törvénytelenségek, szabálytalanságok, közpénz-herdálás ügyeit kinyomozó és azokban feljelentések tucatjait megtevő jegyző (BM-es költségvetési csalások, százmilliós reprezentációs költségek, lakás- és trafikügyek, babakötvény-
mutyi, repülőút, terrakotta baglyok és Land Rover-ügy, stb.) egyszer csak egy kizárólag elkötelezett
fideszesekből álló választási bizottságra tett javaslatot a közgyűlésnek (azóta dr. Kis Andreával
közösen a bíróság előtt még azt is tagadták, hogy az érintettek politikai hovatartozásáról bármi
sejtésük lett volna), majd nyilvánvalóan a továbbítás céljával sorra töltött le olyan hivatali iratokat,
amelyekhez új munkakörében semmi köze nem volt. Az elmúlt évben Krupiczer Ferenc és dr. Kis Andrea
képviselőkkel együtt politikai és jogi támadásokat indított a város polgármestere ellen – ennek része a
mostani, elferdített és hamis színben beállított nyilatkozata is. Nem tudhatjuk, mit ajánlottak Tatár Zoltánnak és társainak azért, hogy a korábbi fideszes vezetés jól dokumentált, tényszerűen igazolt visszaélései helyett most éppen a korábbi munkatársaikat támadják a Fidesz sajtójában légbőlkapott, hamis vádakkal.

Úgy tűnik azonban, van az a pénz vagy pozíció, ami ezt megmagyarázhatja.

HódmezővásárhelyKis AndreaKrupiczer FerencTatár Zoltántrolloldalvásárhelyi hírek