„Tartalékunkat, türelmünket feléltük”

A hódmezővásárhelyi vendéglátók is bizakodva várják a péntekre jósolt terasznyitást. Akad, aki előremenekül, más utólag már elismeri, jobb lett volna, ha ősszel bezárnak, mert hiába kaptak 50 százalékos bértámogatást az államtól, a dolgozók fizetésének másik felét képtelenség volt kitermelni.

Már a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben is rögzítette a kormány, hogy amint megvan a 3,5 millió oltott, másnap nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. A cukrászdák, kávézók és éttermek az üzletekhez hasonlóan reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az ott tartózkodó vendégeknek azonban nem kell maszkot viselniük, a felszolgálóknak viszont igen. Az egyik gazdasági szakportál becslése szerint először pénteken foglalhatnak helyet vendégek kerthelyiségekben, udvarokra és közterületekre kihelyezett asztaloknál.

Vásárhelyen is megindultak az előkészítő munkálatok a vendéglátóknál.

– A terasznyitás egyik percről a másikra nem oldja meg a problémáinkat, de legalább kipihent dolgozókkal várjuk a hajszát – nyilatkozta lapunknak Kovács Gábor. A Kenguru Hotel és Csárda üzemeltetője hozzátette, természetesen várják a helyi vendégeket, de igazi megkönnyebbülést az jelentene, ha szállóvendégeket is fogadhatnának. Reményeink szerint legkésőbb május közepére minden visszakerül a régi kerékvágásba, megindulhat a belföldi turizmus. – Örültünk az 50 százalékos bértámogatásnak, mert 10 alkalmazottunkat meg tudtuk tartani, de ételkiszállításból lehetetlen volt kitermelni dolgozóink fizetésének másik felét. Utólag, be kell látni, jobban jártunk volna, ha teljes mértékben bezárunk, mert az elmúlt félévben minden tartalékunkat és türelmünket feléltük – fűzte hozzá a vállalkozó.

– Képtelenség úgy felkészülni a nyitásra, alapanyagokat rendelni, hogy nem tudjuk, pontosan mikortól szolgálhatunk ki helyben vendégeket – mondta érdeklődésünkre a Sarokház Presszó működtetője. Orgovány Szabolcs elárulta, ők is nagyon várják, hogy végre megteljen a teraszuk vendégekkel, egyúttal bíznak benne, hogy ha péntektől kirakhatják az asztalokat és székeket, a hétvégi időjárás is kegyes lesz hozzájuk, és minden feltétel adott lesz, hogy a szabadtéri társasági élet újból kibontakozzon a város közterein. A közelmúlt nehézségei kapcsán hozzátette, hiába próbálkoztak például ingyenes kiszállítással is, a régi – békeidőkbeli – forgalmuk talán 20 százalékát sikerült összehozni, miközben 12 munkatársnak kellett megélhetést biztosítani. – Mi előremenekülünk, jelenleg is dolgozunk a beltéri felújításon, mondhatni pénzügyileg is 19-re lapot húztunk. Arra pedig gondolni sem merünk, mert az nem történhet meg, hogy ennek a korlátozásokkal terhelt időszaknak folytatása legyen: abból már képtelen lenne felállni a vendéglátószektor – tette hozzá az üzemeltető.

korlátozásokoltásvendéglátásvendéglátóhelyek