Tárlatvezetés a Lusztig Imre kiállításon

Bernátsky Ferenc kurátor tart érdekes tárlatvezetést pénteken délután 5 órától a Tornyai János Múzeum Lusztig Imre kiállításán.

Az izgalmas élettörténetet tudhatott magáénak Lusztig Imre, aki kiváló énekesből vált Vásárhely legkitűnőbb fényképészévé. Talán nincs olyan család melyről nem készített közös fotót a János téri műtermében, vagy mely tagjairól annak idején ne ő készítette volna el az igazolvány- vagy útlevélképet. S aki a furcsa lámpákkal és eszközökkel teli műtermébe megszeppenő gyerekekkel is azonnal szól értett, köszönhetően a falról ilyenkor levett és kézbe adott kutyaportréival. És persze egy korszak volt, mely szombatjain a szomszédos Táncsics Mihály utcában egymás után sorakoztak a konflisok, bennünk a vőlegényekkel és a menyasszonyokkal, már a templom után és a házasságkötő terem előtt

Lusztig Imre 1924. június 10-én született Hódmezővásárhelyen és szülővárosa református gimnáziumában érettségizett 1942-ben. Eredetileg zenei pályára készült – kiválóan zongorázott, tangóharmonikázott és énekelt –, azonban a zsidótörvények korlátozásai miatt nem tanulhatott tovább a felsőoktatásban, ezért szakmát kellett tanulnia. Választása végül a fényképész hivatásra esett, és így lett 1942 augusztusától Plohn József (1869-1944) egyik utolsó tanítványa. A második világháborút követően tett fényképész mestervizsgát. Néhány évig önálló műtermet működtetett, majd az államosítás a Fényképész Szövetkezetbe kényszerítette, amelynek alig több mint egy évig, 1951-52 között volt tagja, illetve elnöke. Legendás és közismert, Kálvin tér 3. szám alatti műtermét iparengedélyének ismételt kiváltását követően, 1957. március 17-én nyitotta meg, ahol 46 évig dolgozott.

Több hazai és nemzetközi fényképkiállításon eredményesen vett részt fotóival. Számos oklevelet, szakmai elismerést kapott. A hatvanas-hetvenes években főleg igazolványképeket, családi- esküvői és gyermekfotókat készített, majd 1980-as évektől – nyugdíjba vonulását követően – leginkább tablófotózást vállalt. Számos helytörténeti könyvben jelentek meg reprodukciói és fotói. 2003. szeptember 9-én hunyt el.

A legendás fényképész életét megörökítő fényképei és a vásárhelyieket ábrázoló fotói mellett kutyaportréi, a műterméről készült fénykép is láthatóak. Illetve az az padlóváza, mely szinte minden nála készült fénykép egyik kellékeként szolgált.

HódmezővásárhelyKiállításlusztigtárlatvetzetésTornyai János MúzeumVásárhelyvásárhelyi hírek