Tapasztalt asztronauták segítségével zajlik a magyar űrhajósok felkészítése Houstonban

Űrhajóstársakkal és tapasztalt asztronauták segítségével készül az űrutazásra Kapu Tibor és Cserényi Gyula, a Hungarian to Orbit (Hunor) magyar űrhajósprogram két űrhajósjelöltje, akik Houstonból, az Axiom Space Ax-4 bázisról adtak videóinterjút a Kossuth rádiónak.

Az MTI híre szerint az űrhajósjelöltek kiképzése augusztusban kezdődött Houstonban, a NASA Johnson Űrközpontjában. Az Axiom Space 4-es küldetés (Ax-4) várhatóan jövő tavasszal veszi kezdetét.

Cserényi Gyula tartalékos űrhajós az interjúban elmondta, hogy képzésüket három intézmény végzi: a NASA, az Axiom és a SpaceX. A NASA kifejezetten az űrállomáson való életre készíti fel őket, a SpaceX az űrállomásra való feljutással kapcsolatos felkészülésért felel, az Axiom pedig a küldetés további feltételeinek biztosításáért. Cserényi Gyula szerint az otthoni képzés nagyon jó alapot nyújt a kiképzéshez.

Kapu Tibor arról beszélt, hogy amikor először beszállt a SpaceX Dragon kapszulájának életnagyságú makettjébe, túl szűknek találta, arra gondolva például, hogy miként tudják majd levenni a szkafandert, miközben négyen lesznek egy kis térben összezárva.

A magyar űrhajós mellett az Ax-4 misszió négyfős legénységének tagjai lesznek még: Peggy Whitson amerikai, Shubhanshu Shukla indiai és Slawosz Uznanski lengyel űrhajósok. Kapu Tibor elmondta, hogy a parancsnoki tisztséget Peggy Whitson tölti be, a pilóta Shubhanshu Shukla lesz, Uznanski pedig vele együtt küldetés-specialistaként szolgál majd. Peggy Whitson parancsnokot méltatva arról beszélt, hogy ez lesz az ötödik űrutazása, eddig 675 napot töltött az űrben, nagy szaktudással, óriási tapasztalattal és munkabírással rendelkezik.

Az Ax-4 misszió Floridából indul majd a világűrbe – a tervek szerint tavasszal – a SpaceX Falcon-9 indítórakétáján, a Dragon űrhajóegység fedélzetén, és a négy űrhajós a várakozások szerint 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A videóinterjút itt lehet megnézni.

houstonMagyarMagyarországnasaspace 4űrhajósvilágűr