Tanszerrel is segítettek a 45. vasárnapi ételosztáson

Ruhák, tanszerek és több mint 500 adag étel. Vasárnap már 45. alkalommal szervezte meg jótékonysági rendezvényét a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület. Az önkéntesek 450 adag ebédet házhoz vittek az idős vagy beteg lakosoknak. A helyszínen, amit most az Észak Utcai Közösségi Házban alakítottak ki, az ételek mellett az iskolakezdéshez szükséges felszereléseket és szezonális ruhákat is osztottak az érkezőknek.

Másfél éve szervezik vásárhelyi önkéntesek kéthetente vasárnap az étel- és ruhaosztást. Nem volt ez másként az elmúlt vasárnap sem, amikor is immár 45. alkalommal rendezték meg a jótékonysági akciót. Az ételt – zöldséges sertésragut – hosszabb szünet után ismét Czeller Éva készítette, a belevalókat pedig most is lakossági felajánlásokból vásárolták. Ezúttal már több mint 500 adagot készítettek, ennek nagy részét azonban nem helyben fogyasztják el a rászorulók, hanem az önkéntesek személyesen szállítják ki egyre több vásárhelyi címre. Télen-nyáron, minden második vasárnap, akkor is, amikor hideg van és akkor is, amikor hőség. De a ruhákat sem akárhogyan ömlesztve, hanem váltogatva osztják ki a rászorulóknak, ami hatalmas szervezési munkát, időt és energiát követel a programban résztvevő segítőktől.

Tanszerrel is segítenek

A mostani alkalom különlegessége az volt, hogy nemcsak ételt és ruhát, de tanszert is osztottak az érkezőknek, hiszen az iskolakezdéshez közeledve egyre többen keresnek jó állapotú tanszereket. A Mindenki Magyarországa Mozgalom tanszergyűjtési akciója persze ezzel nem ért véget, továbbra is várják a felajánlásokat: minden jó állapotú iskolai holmit, tornazsákot, iskolatáskát, tolltartót.

Szeptemberben a családoknak a szokásosnál is több kiadásuk van, akár óvodába, akár iskolába megy a gyermekük. Nikolett például 6 tagú családjának keresett vasárnap ruhákat.

Nagyon jó dolog, mert nem kell így megvennem. Iskola és óvodakezdés előtt megtalálom. Kimosom és használható. Szeptemberben két gyerek óvodát, kettő iskolát kezdd. Azért a tanszervásárlással és összes többi dologgal együtt sok a többletköltség.

Kecskés Fannitól pedig megtudtuk, hogy az önkénteseknek már 10 óra körül a helyszínre – ezúttal az Észak utcai közösségi házba – kell érniük, hogy elkezdjék kiporciózni az adagokat – egyre többet, de szerencsére két új aktivista is csatlakozott a csapathoz.

Örülünk, hogy ebben is tudunk bővülni.

hangsúlyozta Fanni.

Fodor Györgyi leendő képviselői körzetében hordja ki kéthetente az ételt azoknak, akiknek segítséget jelent ez a támogatás.

Nagyon sok helyre betegeknek és idős nyugdíjasoknak viszem az ételt. Legalább azokon a napokon nem kell megoldaniuk a főzést. A fizikai munka része a főzésnek ilyenkor kiesik, és az is segít.

Az elmúlt másfél évben már csaknem 15.000 adag ebédet osztottak ki civil önkéntesek a vásárhelyieknek. Ez a munka azonban nem egyszerű – Márki-Zay Péter polgármester, aki egyébként minden ételosztáson maga is besegít, közösségi oldalán így ír az akcióról:

Hálásak vagyunk mindenkinek, aki hozzájárul ahhoz, hogy tovább tudjuk folytatni ezt a nagyszerű és szükséges kezdeményezést. Kizárólag adományokból és önkéntesek áldozatos munkája segítségével tudjuk minden két hétben megvalósítani az osztásokat. Ha munkával támogatna bennünket, szívesen látjuk. Amennyiben anyagilag, azt a Tiszta Vásárhelyért számláján megteheti: 10700158-71188667-51100005.

civilekCzeller ÉvaételosztásFodor GyörgyiKecskés FanniMárki-Zay PéterönkéntesVásárhely