Tanácsrendszer helyett szabad városokat!

A magyar igazságszolgáltatás és a média feletti hatalom átvétele után az Orbán-kormány folytatja támadását az önkormányzatok függetlenségének felszámolására. Tanácsrendszer helyett szabad önkormányzatokra, fideszes helytartók helyett szabadon választott polgármesterekre van szükség Magyarország fejlődéséhez – mondta Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje azt követően nyilatkozott, hogy a kormány az ellenzéki vezetésű Dunaújváros kifosztásáról döntött.

„A magyar igazságszolgáltatás és a média feletti hatalom átvétele után az Orbán-kormány folytatja támadását az önkormányzatok függetlenségének felszámolására. A Fidesz kiüresíti az önkormányzatokat, és ellehetetleníti a polgármesterek munkáját. Ennek újabb példája, hogy Dunaújvárostól és a térség településeitől milliárdokat vesznek el a különleges gazdasági övezet kijelölésével, és adnak át a fideszes többségű Fejér Megyei Önkormányzatnak. Fideszes helytartók helyett szabadon választott polgármesterekre, tanácsrendszer helyett szabad önkormányzatokra van szükség az ország fejlődéséhez” – mondta Márki-Zay Péter.

A városok és falvak bevételeinek elkobzása és az önkormányzatiság felszámolása minden állampolgárt sújt, függetlenül attól, hogy fideszes vagy ellenzéki szavazó – tette hozzá Hódmezővásárhely polgármestere.

Az egyik legnagyobb dél-koreai vállalat, az SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínét Dunaújvárosban a kormány kiemelt gazdasági övezetté nyilvánította, és ezzel a lépéssel a települést Orbán Viktor minden innen származó bevételtől megfosztja. A Fidesz immár másodszor nyúlt ehhez az eszközhöz. Elsőként Göd esetében vezették be ezt az intézkedést – emlékeztetett Márki-Zay Péter.

Kiemelte: a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének keddi határozatát, amelyben felszólítják a kormányt: azonnali hatállyal vonja vissza ezen döntését, és szüntesse meg az ilyen jellegű rendelkezéseit.

közleményMárki-Zay Péterpolgármesterszabad városok