Támogatja a mindszenti idősotthon lakói költözését a kistérségi társulás

Nincs személyes ellentét Márki-Zay Péter és Zsótér Károly, Mindszent polgármestere között – hangsúlyozták közösen, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás mai rendkívüli ülését követően.

Nem gördített semmiféle akadályt a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás mai rendkívüli ülésén a mindszenti idősek otthona lakói a Kovács-Küry Időskorúak Otthonába való átköltöztetése elé. Elfogadta, hogy az otthonlakók létszáma a télen egy legyen. Ezt a határozatot küldik meg a megyei kormányhivatalnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a mindszenti képviselő-testület kétszer is döntött arról, hogy a fűtési idényre Vásárhelyre költöztetik a helyi idősek otthona húsz lakóját és a dolgokat, hogy így megtakarítsák a 3,5 milliós rezsiköltséget. A második döntés egyik lényei eleme az volt, hogy a visszaköltözés lehetősége érdekében papíron egy gondozott Mindszenten marad (ez egyébként egy betöltetlen helyet jelent csak). A döntés(ek) miatt a mindszentiek kétszer is demonstráltak.

Márki-Zay Péter és Zsótér Károly tisztázták nincs köztük semmilyen személyes ellentét

– Egyeztettünk Zsótér Károly polgármesterrel. Az elmúlt hetekben, hónapokban egy elég zajos időszak volt a mindszenti közéletben, nagy hullámokat vert az idősek otthona költözése, nem költözése, bezárása, nem bezárása. A polgármester úrral is tisztáztuk, hogy Hódmezővásárhely és az én részemről minden segítséget megadunk és fogadókészek vagyunk, ha úgy döntenek a mindszentiek, hogy az ottani idősek, vagy azok egy része Hódmezővásárhelyen kerüljön elhelyezésre. De mi semmit sem kezdeményeztünk és nem Hódmezővásárhely fogja eldönteni, hogy a mindszentiek működtetnek vagy nem működtetnek idősotthont és beköltöznek-e télire vagy tartósan a hódmezővásárhelyi intézménybe, vagy sem – mondta Márki-Zay Péter. A kistérségi társulás elnöke, Vásárhely polgármestere hangsúlyozta, semmilyen személyes ellentét nincs közte és Zsótér Károly között.

Hallgassa meg Márki-Zay Pétert!

– Az idősotthon nyilvánvaló, hogy a mindszentiek ügye, hiszen a mi öregjeinkről van szó. Polgármester úrral nagyon jó hangvételű megbeszélésén vagyunk túl, mely tisztázta azokat a kérdéseket, amelyek kifele olyan színt festettek, hogy a mi kapcsolatunk valamilyen szinten megromlott volna – mondta Zsótér Károly. Mindszent polgármestere hozzátette: – Rengeteg olyan félreértés származott, s kommunikáció indult el, melyből erre lehetett következtetni. Mind a kettőnknek egy célja van: hogy az idősek ellátása jó helyen biztosított legyen.

Hallgassa meg Zsótér Károlyt!

Kérdésünkre, hogy mit szól, hogy kétszer is tüntettek a mindszentiek a helyi testület döntése miatt, azt mondta, hogy mérgesnek kellene, hogy legyen, de nem az, soha nem haragszik az ellenfeleire sem. – Mindig csak arra kérem a jóistent, csak olyan döntéseket hozzak, melyen nem lesznek véglegesen és visszafordíthatatlanul probléma okozók. Megértem a tüntetőket, hiszen az idősek ügye mindenkinek érzékeny pontja, s ebben mindig lehetnek konfliktusok – reagált a történésekre Mindszent polgármestere.

– Felkészültünk a mindszenti idősotthon lakói fogadására. Az intézménynek két nagy egysége van: száz embernek betegellátást tudunk biztosítani, száz idősnek pedig fennjáró helye van. Ez utóbbi osztályon van a mindszentiek számára helyünk és így tudunk segíteni – mondta Bálint Gabriella, a Kovács-Küry Időskorúak Otthona főigazgatója. Kérdésünkre elmondta, hogy a fekvőbeteg osztályra jellemző, hogy az oda való bekerülésre várni kell.

idősotthonkistérségmárkizayMindszentzsótér