Támfalként állítják vissza az ótemplom 124 éve lebontott védfalát

Mégpedig úgy, hogy az eredeti nyomvonalon autentikus módon és anyagból visszaállítják az alapfalát – mintegy támfalként. Már látszik is, hogy hol!

A Kossuth tér a Református Ótemplom és a sarokház közti rekonstrukciója része, hogy a református egyház által 1899-ben lebontatott 1741-ből származó védfal nyugati és északi részét is megörökítik a munkálatok során. Igaz, nem építik vissza teljes egészében – hiszen akkor a sarokház épületét kellene egy kisebb és egy nagyobb részre metszeni, – hanem az eredeti módon és anyagból, mintegy támfalként visszaállítják az alapfalát. Ahogy erről nemrégiben röviden már írtunk.

A templomi védfalat 1889-ig többször renoválták, de ekkor az északi és a nyugati falszakaszt lebontották . A református egyház 1890-re ezek helyére építtette meg a Bazársort, amit pedig, – állítólag nagyon rossz műszaki állapota miatt, -1961-ben bontottak el. A templomi védfallal egy időben épült a templomkert dél-nyugati sarkán a népi barokk stílusú magtár, amit a párbérben beszedett gabona raktározására szolgált. Ez az egyetlen épület maradt meg – mementóként – a Bazársor bontása után.

A védfal alapfalának mostani visszaállítása mintegy elkülöníti majd a templom szakrális egykori kertjét – benne a lelkészsírokkal – (ugyanis a templom körül eredetileg temető volt) a világiasabb térrésszel.

Egyébként tegnap délután közműveket fektettek a keleti végfal azon részén, melyet az 1960-as években toldottak az eredeti megmaradt részéhez, azután, hogy elkészült a templom melletti épület.

A védfal utólag toldott részén gyalogos átjárót nyitnak meg a Kossuth tér és az Oldalkosár utca között, mely nyomfala majd (Oldalkosár utca felé tartva) a védfal és a Cseresnyés kollégium mellett halad. A falon való kapu nyitása is műemlékvédelmi engedéllyel történt. Itt egy kapuzat készül, corten lemez burkolattal. Ez olyan acéllemez, mint amilyen a városháza előtt örökíti meg az I. világháború vásárhelyi áldozatai névsorát. Ezen kortárs építészeti megoldás mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy a kiegészítés, átalakítás nem a védfal eredeti része.

A Kossuth tér dél-keleti felén jelenleg zajló munka a két évvel ezelőtt indult a Belváros rekonstrukció része. Az első ütemben elkészült a Bakay-kút környezetrendezése, majd kibontották a Cseresnyés kollégium melléképülete szorításából a ótemplom körüli védőfalat. Most zajlik a 2-3. ütemként az ótemplom környezetének rendezése, a lőréses védőfal műemléki szempontú, értékőrző felújítása, illetve a Sarokház előtt egy pihenőtér kialakítása.

A 200 millióba kerülő munkálatok a tervek szerint jövőre fejeződnek be.

belvárosHódmezővásárhelyKossuth térótemplomreformátusreformátus ótemplomrekonstrukciósírtemetőVásárhelyvédfal