Sztárfellépők Szent István király ünnepén

Jön a Kowalsky meg a Vega, Palya Bea, a Lord, a Hooligans, Varga Miklós és az Attila fiai társulat, de itt lesz Nagy Bandó András is. Négy napig ünnepelhetünk. A tűzijátékról pedig a vásárhelyiek dönthetnek.

– Gazdag tartalommal, immár tizennyolcadik alkalommal rendezzük meg augusztus 18-21. között a Szent István király ünnepi rendezvénysorozatot és a XVI. Bor- és Gasztrofesztivált– jelentette be mai, a városháza előtti, programismertető sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter polgármester.

A négy nap részletes programjai ismertette, ebből kiderült, hogy augusztus 18-án este 6-kor a Kossuth téri zászlófelvonulással kezdődik az ünnepségsorozat, melyen mind a négy nap lesznek érdekes rendezvények és sztárfellépők. Így az első nap este 9-kor a Kossuth téri nagyszínpadon a Kowalsky meg a Vega szórakoztatja az érdeklődőket, pénteken este 7-tól Palya Bea, majd 9-tól a Lord együttes műsora látható, augusztus 20-este fél 8-kor ugyanitt musical gála látható és hallható, míg az ünnepségsorozat utolsó napján este 9-től ugyanitt a Hooligans koncertje zárja a műsorfolyamot.

Az ünnepségsorozatra az idén is két színpadot állít a város, a nagyot a Kossuth térre, míg a kicsit a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ elé.

– Meglepetésként lesznek olyan produkciók is, melyek ugyan nem szerepelnek a programban, de akik itt töltik az idejüket, sétálnak, bort kóstolnak, azokat szórakoztatjuk velük – mondta a polgármester, aki elárulta, hogy bár az idén három helyett négynapos, látványos és szórakoztató programsorozatot szerveztek, ám így is sikerült betartaniuk a valamivel több, mint negyvenmilliós költségkeretet. Miközben – közölte – az augusztus 20-i programsorozat 2017-ben még 80 millió forintba került.

Az idén is az ország egész területéről érkeznek borászok, most is megválasztják Vásárhely Borát, a gasztrofesztiválon hagyományos roma- és román ételeket is készítenek majd. Közéleti beszélgetést az erdélyi magyarságról zajlik majd Márki-Zay Péter és Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója és vendégei között pénteken délután a Kossuth téri nagyszínpadon.

Augusztus 20-án délelőtt 9-kor a Szent István téren kezdődik Szent István király tiszteletére a kenyérszentelés és áldás. Ünnepi beszédet Márki-Zay Péter, áldást Bajnai István kanonok-plébános mond, aki az új kenyeret is felszenteli.

– Este 10 órára terveztük a szokásos tűzijáték. Azonban a jelenlegi helyzetben, amikor megszorítások, adó- és rezsiemelés következtében nagyon sokan kifogásolták a városoknál a tűzijáték megrendezését. Ezért azt Szentes és Szeged is lemondta, de más szomszédos városokban, így Makón és Orosházán is megtartják. Azt, hogy Hódmezővásárhelyen lesz vagy nem, Önök, vásárhelyiek fogják eldönteni – jelentette ki a polgármester. Felhívta a figyelmet, hogy a ma a postaládákba kerülő ingyenes Vásárhelyi Valóság című lap címoldalán található a szavazólap, melyet augusztus 2-ig lehet eljuttatni a városháza portájánál, vagy a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, illetve a strandfürdő pénztáránál, az orvosi rendelőkben, a Kovács-Kűry Időskorúak Otthona Serház téri épülete portájánál elhelyezett szavazatgyűjtő urnákban, de ilyen található majd a Jovány buszokon is.

– Hódmezővásárhelyen nem ez az első alkalom, hogy az Önök véleménye számít, s szavazhatnak a közvetlen demokrácia hagyományai szerint, ahogy tették ezt a Hódtói Pihenőpark névadása előtt, vagy a majdani új könyvtárépület lehetséges helyszínei kijelölésénél – biztatta a voksolásra a vásárhelyieket.

Márk-Zay Péter a Hódpress kérdésére elmondta, ha a vásárhelyiek a tűzijáték megtartása mellett döntenek, akkor annak költsége csupán 34 forintot jelentene fejenként. – Mindenkit megnyugtatok, a  szegényekre saját forrásokból több tízmillió forintot fogunk fordítani, költünk szociális támogatásokra, tűzifára, a Petra felzárkóztató programra is.

A sajtótájékoztatót teljes egészében itt nézheti meg:

augusztus 20Márki-Zay Péterprogramokszavazástűzijáték