Szorul a hurok a korrupció miatt. Az Orbán-rendszer a világsajtó tükrében

Úgy tűnik, Európának elege lett abból, hogy Magyarországon kilopják a zsebéből a pénzt és most már Amerika is csatlakozik hozzá. A helyben.hu nemzetközi lapszemléje.

Guardian

Ritka kivételként ismét vizsgálóbizottságot állít fel az Európai Parlament, ezúttal azért, mert tisztázni kívánja, hogy valóban a hatalom ellenségeit figyelték-e meg a Pegasus-szal a magyar és lengyel hatóságok. A döntés a jövő héten születik meg, de aligha kétséges, mert még a Néppárt is beállt a liberálisok javaslata mögé. A munka áprilisban kezdődik, a testület vallomástételre kérhet fel titkosszolgálati embereket, választott politikusokat, közhivatalnokokat. Igényt tarthat arra is, hogy az érintett államok adják át neki a vonatkozó iratokat.

Nagyjából egy év áll rendelkezésre, hogy utánajárjanak a részleteknek, utána az EP intézkedéseket kíván felvetni a Bizottságnak, illetve a kormányoknak, mert nem szeretné, ha az eset megismétlődne. De hát az eddigi bizonyítékok nemigen hagynak kétséget afelől, hogy jogsértés történt.

Macron pártjának egyik EP-képviselője, a szabadelvű strasbourgi csoport vezetője úgy nyilatkozott, hogy az autokráciák a demokrácia lényegét támadják. Hiszen ez esetben egy olyan kémprogrammal igyekeztek információkat gyűjteni politikai ellenfelekről, amely a terrorizmus elleni harc céljaira szolgál. Ezért Európa nem nézheti tétlenül a történteket.

https://www.theguardian.com/news/2022/feb/10/eu-close-to-launching-committee-of-inquiry-into-pegasus-spyware

Politico

Az Európai Parlamentnek és az amerikai törvényhozásnak felelősségre kell vonnia Orbán Viktor vazallusait, akik aktívan, módszeresen lopják a köz pénzét. Erre a két testület kleptokráciaellenes interparlamentáris csoportja szólít fel. A közlemény kiemeli, hogy lépni kell, mert különben más országokban is támadni fogják a demokráciát, úgy, ahogyan azt a magyar miniszterelnök csinálja, a korrupció talajáról. Hiszen pl. vejének cége, az Elios 40 millió eurót vágott zsebre a közvilágítás korszerűsítése címén, de volt bőven más, erősen gyanús suskus is. Az OLAF bebizonyította, hogy az odaítélés minden esetben törvényellenesen történt.

Az állásfoglalás rámutat, hogy a jogállamot leginkább a kleptokrácia és a korrupció veszélyezteti. Orbán úgy ássa alá a demokráciát, hogy közben tudnivaló: családtagjai és csókosai a jog megsértésével lesznek egyre gazdagabbak. Lásd Mészárost. A tolvaj rendszerek nem csupán zsebre vágják az adófizetők pénzét, hanem a demokrácia jövőjét fenyegetik. Ezért az unió és az USA nem teheti meg, hogy tétlenül nézi a fejleményeket.

https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/all-about-the-money-positive-brexit-vibes-sanctioning-orban/

FT

Ha az Európai Bíróság követi a főtanácsnok ajánlását és a jövő szerdán alaptalannak minősíti a jogállami mechanizmus ellen előterjesztett magyar és lengyel jogi érveket, akkor a Bizottságnak nem szabad késlekednie az új eszköz bevetésével. Ezt az Európai Néppárt strasbourgi képviselőcsoportjának vezetője mondta. Weber, aki az EPP-n belül sokáig Orbán egyik legfőbb védelmezőjének számított, kiemelte: kár úgy beállítani, hogy itt kelet-nyugati, vagy jobb-baloldali ellentétről volna szó. A tét az EU működőképessége, valamint az alapértékek és a szabadságjogok megőrzése.

A minap a lengyel elnök próbálta csitítani a kedélyeket és felvetette, hogy oszlassák fel bírói kar megzabolázására kitalált fegyelmi testületet. Az elképzelés első ránézésre nem is tűnt rossznak, Amerika például üdvözölte. Ám azután az EU és a lengyel szakma is több kifogást emelt, mivel továbbra is sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, a többi közt a bírák kinevezésénél. Így viszont Brüsszel továbbra sem utalja a koronaalapból a 26 milliárd eurós támogatást.

https://www.ft.com/content/68b7fbd3-3b97-4ba1-94a6-7ca2e0e06076?desktop=true&segmentId=d8d3e364-5197-20eb-17cf-2437841d178a#myft:notification:instant-email:content

SRF.ch

A svájci közmédia Orbán üzleti modelljének nevezi, hogy ő ugyan látszatra szerényen él, ám családtagjai annál zsírosabb falatokat harapnak ki a közvagyonból. Az ellenzék éppen a rendszerszerű korrupciót hányja a politikus szemére. Nem kell hozzá messzire menni, ha valaki bizonyságot akar szerezni: erősen bűzlik az Orbán-papa hatvanpusztai építkezése, amelyet igyekeznek eltakarni a külvilág elől, de a költségeket 30 millió frankra taksálják.

A vő, Tiborcz István igen kurta idő alatt félelmetesen megszedte magát, az elején a közvilágítás felújítása címén. Mészáros Lőrinc vagyona pedig mára mindenki mást kenterbe ver. Lánczi András, Orbán egyik tanácsadója ezúttal is azt állította, hogy valójában a nemzeti elit kialakítása folyik. Arra a kérdésre, hogy miért csak „közeliek” bevonásával, azt felelte, hogy Orbán óvatos és nem szeretné, ha bárki orvul ellene fordulna.

https://www.srf.ch/audio/rendez-vous/wahlkampf-in-ungarn-orbans-geschaeftsmodell-unter-beschuss?partId=12140243

Süddeutsche Zeitung

A szlovák elnökasszony fénylő csillag a sötét közép-európai éjszakában. A józan észt képviseli egy olyan térségben, ahol eluralkodott a politikai ostobaság. Nyugatbarát, kimarad a korrupciós ügyekből, nem sértegeti Oroszországot. Meggyőződése mellett állhatatosan kitart, amikor megszólal, a tárgyra tör. Nem sért meg senkit sem, nem szokott kirohanni, nem pörköl oda és nem bántó. Nem rejti véka alá, hogy vannak érzelmei, ugyanakkor nem járatja le magát.

Folyamatosan beváltja a hozzáfűzött reményeket. Most azonban minden eddiginél magasabb akadályt kell vennie, mert meg kell győznie a teljesen megosztott ország egyik felét, hogy az Ukrajna elleni orosz fenyegetés árnyékában igenis szükség volt az új katonai megállapodásra az Egyesült Államokkal.

https://www.sueddeutsche.de/meinung/zuzana-caputova-slowakei-nato-us-soldaten-nationalismus-slowakei-1.5526244

Media Matters for America

A Fox News agyonreklámozza Tucker Carlson legújabb filmjét, a „Magyarország kontra Soros”-t. Ennek köszönhetően a Facebookon eddig 5 millióan nézték meg a párperces bejátszást, onnan pedig egy link segítségével el lehet jutni magához a műhöz, amely ugyanazokkal az antiszemita klisékkel operál, mint Orbán Viktor, amikor 2018-ban újra akarta választatni magát.

Azaz démonizálja Sorost alamuszi, a háttérből működő bábjátékosnak tünteti fel, aki támadja Magyarország szuverenitását és próbálja felülírni a nemzeti kultúrát. Ennek érdekében beveti a pénzét, valamint az általa ellenőrzött sajtót. Az autoriter Orbán-rezsimet ugyanakkor Carslon a menybe emeli. A Fox a promóciós kampányon túl kör-emailben tudatta a címzettekkel, hogy a befektető kulturális és politikai értelemben egyaránt háborúskodik a Nyugattal, de Orbán megfelelő ellenfél számára.

https://www.mediamatters.org/facebook/facebook-ads-tucker-carlsons-hungary-vs-soros-documentary-have-been-viewed-millions-times

Neue Kronen Zeitung

Majdnem lemaradt Szíjjártó Péter az idei ausztriai családi síszabadságról, mivel esetükben csak az emlékeztető oltás volt Pfizer, az első két alkalommal orosz, illetve kínai szert kaptak.  A família immár harmadszor megy egy hosszú hétvégére az ötcsillagos, obertanuerni „Hamupipőke” hotelbe, de a szálloda tulajdonosa, alapos ember lévén, meg akarta tudni, hogy mi a helyzet a védettséggel, hiszen a két keleti vakcinát a gyártók nem vizsgáltatták be az EU-ban. Ám egyik hatóságtól sem kapott választ, az volt a benyomása, hogy mintha azok félnének a-t vagy b-t mondani.

Így azután a miniszter mozgósította a bécsi magyar képviseletet. Kiküldte a zöld oltási igazolvány, aminek nyomán megkapta a zöld jelzést. Tehát mostantól már a sífutásba is belekóstolhat, mert benevezett egy tanfolyamra.

https://www.krone.at/2624275

MagyarországOrbán Viktorvilágsajtó