Szórólapos és disznótoros lesz a Fidesz 2022-es kampánya Vásárhelyen

Nyilvános lett, mire fordítják a Városi Civil Alapból nyert támogatásokat az érintett vásárhelyi szervezetek. A Miniszterelnökség által biztosított forrásból szinte csak olyan egyesületek részesültek Hódmezővásárhelyen – is -, amelyeknek vezetői a kormánypárthoz köthetőek. 

„Az új finanszírozási mechanizmust egyszerűbb lett volna egyenesen Választókerületi Pártalapnak nevezni, szinte mindenütt Fidesz-segédszervezetek nyerték a nagy pénzt” – írta a Válasz Online szeptemberi tényfeltáró cikkében. Arról lapunkban már júliusban beszámoltunk, hogy a Vásárhelyen óriásplakátoló egyesület is felkerült a nyertesek listájára. Mivel a K-Monitor megszerezte, hogy a pozitívan elbírált pályázatoknál milyen célkitűzéseket jelöltek meg a támogatottak, átolvasva a vásárhelyi szervezetek vállalt feladatait, két kivételtől eltekintve, disznótorokban és szórólapokban gazdag kampányidőszak vár 2022 elején Hódmezővásárhelyre. 

Saját tartalom

Az óriásplakátolásban jártas Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület 4 millió forintot nyert. A szervezetnél – melyet Ádok János elnököl, és Cseri Tamás az ügyvezető elnöke – olyan eszközök beszerzése a cél, amelyek segítségével saját tartalmak, kiadványok készítését tudja elvégezni. A támogatásnak köszönhetően egy, a várost és annak településrészeit bemutató kiadvány szerkesztésére, tartalmi előkészítésére nyílik lehetőség. Emellett online tartalmak készítését és megjelentetését tervezik. 

Az Újkishomoki Olvasókör Egyesület – amely a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója, Miklós Anikó vezetésével működik – 5,6 millió forintos támogatásban részesült. Ebből a hagyományok felelevenítését, így szüreti mulatság és böllérnap rendezését tervezik, amelyek helyszínéül Sóshalom és a város központjában lévő tájház szolgál majd. A rendezvényekre elsősorban a vásárhelyieket várják. 

5 millió forintot ítéltek meg a Tarjáni Olvasókörnek, amit a város korábbi polgármesterének, Hegedűs Zoltánnak az édesapja irányít. A szervezet 2022-ben két alkalommal kívánja a város teljes lakosságát, illetve a környező települések lakóit bevonni a projektbe. Fő célkitűzésük, hogy a vásárhelyi hagyományokat minél szélesebb körben megismertessék a fiatalokkal. Két helyszínen és 2 időpontban tervezik a programok lebonyolítását: Márciusban az olvasókör területén egy hagyományos disznóvágás keretében szeretnék a régmúlt időket felidézni. Nyáron pedig egy szántóföldi party-t  rendeznek, ahol a helyi néptánccsoport, mazsorett csoport, kortárs- és társastárs csoport mutatkozik be. 

A Molnár Ernő elnöklésével működő Sóshalmi Olvasókör 5 millió forintot kapott olyan rendezvényekre is, amit 2020-ban tartottak meg. Így például ebből a támogatásból fedezték a múlt év márciusában tartott kerékpáros találkozó és szemétgyűjtés, illetve a tavaly szeptemberi és az idei szüreti napok szervezésének egyes költségeit. 2022. februárjában és novemberben hagyományőrző disznótort, jövő júliusban aratóünnepet és bált tartanak, amikhez az elnyert összeg biztosít forrást. Programjaikon a társadalom minden tagját megszólítják, 0-tól 100 éves korig várják az érdeklődőket.

Élmények és példaképek

A  célok tekintetében a fenti sormintából kilóg a Szent István Általános Iskolát segítő Szent István Alapítvány és a Hód Úszó SE. Mindkét szervezetet a Szeretem Vásárhelyt Egyesület 2019-es képviselőjelöltje, a fenti oktatási intézmény igazgatója, Walterné Böngyik Terézia vezeti. Mindkét pályázónak 8-8 millió forint támogatást ítéltek meg a beadványokat elbíráló állami Bethlen Gábor Alapnál. Az alapítvány vállalása, hogy heti rendszerességgel szervez természettudományos élménynapokat vásárhelyi és környékbeli gyermekeknek. Mintegy 2700 tanuló számára kívánnak élményalapú tudást átadni, a támogatásból a szakmai stáb foglalkoztatását és a kapcsolódó költségeket fedezik. A sportegyesületnél a 2024-es párizsi olimpiára való felkészülésre fordítják a pénzt, a támogatott programban egy edző és 4 versenyző vesz részt. A célkitűzésük szerint  az „Irány Párizs 2024” programmal értéket teremtenek, példaképeket nevelnek, népszerűsítik  a mozgást, a sportágat, elősegítik egy egészségtudatosabb generáció felnövekedését. Programjukkal a falusi és a városi öntudatot egyesítve össznemzeti büszkeséggé kovácsolják.

2022Bethlen Gábor Alapcivil szervezetFideszMiniszterelnökségországgyűlési választásPályázat