Szombaton kiderül melyik nedű lesz Hódmezővásárhely bora

Idén is megválasztják Vásárhely borát az államalapítás ünnepén. Ebben az évben augusztus 21-én délután hat órakor derül ki, hogy melyik pincészet bora lesz a befutó. Két zsűri fog bírálni, azonos szempontok alapján. A borverseny elnöke, ezúttal Frittmann János, borász lesz.

Egy társadalmi és egy szakmai zsűri fogja elbírálni a borászatok borversenyre felkínált nedűit. Fehér, rozé, és vörös kategóriából fognak kikerülni a legjobbak, de csak egy lehet idén Hódmezővásárhely bora, ami egy évig fogja viselni ezt a kitüntetett címet. A zsűri értékeli a színt, az állagot, a fénytörést, és persze, az ízeket is:

A pontozó rendszerük az egyforma, úgy szoktuk mondani, hogy minden egyes tételt vak kóstolással, egy belövő borral kezdik a borsort, amit már holnap össze fognak állítani, kellő hőmérsékleten hűtőzni, és ezt a borsort fogják majd a pincérek felkínálni a bizottságoknak.”

-tájékoztatott Sonkoly Ágnes, rendezvényszervező.

A zsűri tagjai nem nyelhetik le a borokat, csak a szájukban tartva ízlelgethetik. Külön asztalnál a pontozólapokon tudják bejelölni, hogy melyik mennyire ízlett nekik.

„Ezt, hogy hány bort kell bírálniuk a borversenyen résztvevőknek, még nem tudni, ez akkor derül ki, mikor a borbegyűjtés zajlik. Egy jelentkezési lapon adják be a bormintát a borászok, ezt már tegnap elkezdtük begyűjteni a segítőimmel, de a péntek lesz a csúcs, akkor látjuk hogy hány tétellel neveztek a borászok, mert ez teljesen rájuk van bízva.”

-teszi hozzá.

Előfordult már, hogy egy-egy pincészet több fehérborát is benevezte, de volt olyan, aki csak egy mintával indult. A fehér, rozé és vörösborok mellett, lehet desszertborokat, de akár pezsgőt is nevezni. Idén több, mint egy tucat pincészet boraiból kerül majd ki a győztes, vagyis Hódmezővásárhely bora.

borHódmezővásárhelypinceVálasztás