Szombaton gasztro-időutazásra hív Csáki Zsolt

A hétvégi Hód-tavi csata rendezvénysorozat keretében rendezik meg a 47-es út melletti MotoCross pályán idén már nyolcadik alkalommal a Gasztro-lovagi tornát, melynek elmaradhatatlan szereplője, fő szervezője ezúttal is Csáki Zsolt. A főzőversenyre, melynek mottója “Ínyvitézek fegyverbe!”, valós vagy képzeletbeli középkori specialitásokkal lehet nevezni, akár még szombaton, a rendezvény helyszínén is.

-Nem a versenyen lesz a hangsúly a szombati gasztro-lovagi tornán, akik szeretnek főzni, és szeretik a történelmet, azok tudják itt majd összekombinálni a kettőt. Olyan dolgokkal lehet nevezni, amit a mindennapokban nem főzünk – hiszen középkori ételeket nem készítünk minden nap -, viszont egy lovagi tornán lehetőség van arra, hogy az ember egy picit csillogtassa a történelmi ismereteit, gasztronómiai ismereteit -fejti ki Csáki Zsolt gasztroszervező a VTV kérdésére. 

Mindenki a saját elképzeléseit főzheti meg, ezt fogják a résztvevők közösen megkóstolni. Minden csapatnak lesz egy delegáltja, aki megkóstolja a többiek által készített ételt és eldönti, hogy neki melyik ízlett a legjobban. Ezáltal alakul majd ki egy összvélemény, hogy ki nyerte meg ezt a bizonyos “csatát” – magyarázza a verseny menetét a gasztroszervező.

Bizonyos kritériumokat be kell majd tartani, de nem eltitkolt középkori recepteket keresnek. Akik jelentkeznek, egy budai piacleírás alapján készített listát kapnak arról, milyen alapanyagokat használtak a 13. században. Paprika, paradicsom, krumpli, dohány, kávé használata tilos, ezek akkor még nem voltak hozzáférhetőek, ezenkívül viszont bármit lehet használni. Azt kell kitalálni a versenyzőknek, hogy ha most hirtelen egy időutazás során visszarepülnének abba a korba, mit tudnának főzni az akkor elérhető alapanyagokból. 

Nem az a cél, hogy sokan legyünk, hanem az, hogy akik eljönnek, azok tényleg érdeklődjenek a középkor történelme iránt, hiszen nemcsak a főzésről szól ez a rendezvény, hanem a középkor bemutatásáról.

– összegzi a lényeget Zsolt.

Három kategóriában lehet nevezni, sülttel, főtt étellel vagy  tésztafélével (süteménnyel).

Aki szeretne jelentkezni a Gasztro-lovagi tornára – főzőversenyre – az alábbi email-címre írjon egy rövid üzenetet: hod.gasztrolovag@gmail.com

Csáki Zsoltgasztro-lovagi tornaHód-tavi csataközépkori ételekprogramokVásárhely