Szimpátia alapján is voksoltak ma Mártélyon

Már a hajnali nyitás előtt volt, aki szavazni érkezett, de a mártélyiak zöme csak délelőtt kezdett részt venni az este 7-ig tartó időközi önkormányzati választáson. Este 9-10 körül derül ki, ki vezeti majd a falut és kik lesznek a képviselő-testület tagjai. A címlapképen: Dánó Dorottya dobta be az urnába édesanyja szavazatát.

Volt, már aki reggel háromnegyed hatkor ott topogott a mártélyi községháza előtt, hogy az ott 6-kor nyíló szavazókörben leadhassa a voksát. A korai szavazók jelenléte azonban nem volt jellemző, a falubeliek csak délelőtt 9 körül érkeztek nagyobb számban az itt berendezett egyes, illetve az iskolaépületben működő kettes szavazókörbe. Ezen csodálkozni sem kell, hiszen – életkortól függetlenül – rengetegen csak vasárnap hajnalban mentek haza a Mártélyi Kavalkád szombati rendezvényeiről.

A két helyszínen egyébként este 7-ig valamivel több, mint ezer voksolót várnak.

A helybéliek egyébként rutinos szavazók, előbb azonosították magukat a szavazókörökben, majd átvették a szavazólapokat, aztán a függönnyel takart szavazófülke magányában jelölték meg, kit szeretnének a polgármesternek, s kik legyenek a testület tagjai.

Az utóbbi nehezebb volt, mint az előbbi, ugyanis a hat fős testületbe összesen tizenöten szeretnének bejutni, mind-mind független jelöltként. A polgármesterjelöltek azonban csak ketten vannak: a falut eddig is vezető független Putz Anita, illetve a szintén függetlenkét indult Ambrus István, aki élvezi Lázár János, illetve a Fidesz-KDNP támogatását, s akit a térség országgyűlési képviselője a faluban rendezett fórumon személyesen is a helybéli választók figyelmébe ajánlott.

A választók által beikszelt szavazólapok aztán borítékba kerültek, az pedig a körökben elhelyezett két-két urna egyikébe, hogy ezeket csak este 7 után bontsák fel, összeszámolandó a leadott voksokat.

– Politikai alapon döntöttem el, kire adom a szavazatomat. Azt mérlegeltem, hogy melyik polgármesterjelölt lesz jobb Mártélynak. A kampány során nem volt olyan nagy a felhajtás, de azért szórólapokat kaptunk. Azt szeretnénk egyébként, ha fejlődne valahová a község, ne így stagnáljon, mint most. A legjobban az hiányzik, hogy a faluban nincs élet, igaz most van ez falunap vagy micsoda. De egyébként valahogy elvannak az emberek feküdve egy kicsikét, gondolom anyagi okok miatt is, hiszen elég szegény a község – mondta Berényi Ferenc, aki kismotorral érkezett szavazni a községházára.

Többen, csak úgy név nélkül, azt mondták, hogy szimpátia alapján adták le a voksukat. Akadt, aki megjegyezte, hogy a helybéliek valamennyi indulót jól ismerik.

– Azért jöttem el szavazni, hogy a falu jövője pozitív irányba változzon – árulta el Dánó Géza. Hozzátette, hogy a szíve alapján döntött a jelöltek között. – Nem folytattak erős kampányt. Valamennyi választási rendezvényen ott voltam. Elmentem, Lázár úr fórumára, a Korda György fellépésével színesített családi napra és a kavalkádra is – tette hozzá.

A két polgármesterjelölt közül a faluban Putz Anitával futottunk össze, aki kérdésünkre ugyanazt mondta, mint a vele készített interjúban: szerinte a szavazás tétje Mártély önállóságának megtartása vagy elvesztése. – Ma el fogják dönteni a helybéliek mit választanak: az állandó ígérgetést, ami mögött nincs semmi, vagy az eddig is folytatott kemény munkát, amit továbbra is meg tudok ígérni, ha ismét megválasztanak faluvezetőnek – mondta. Hozzátette: ő maga nem tartott választási fórumot, de tud róla, hogy sokan voltak Lázár Jánosén. – Ha én nyerem a választást, azt szeretném, hogy Mártély megálljon a saját lábán, a mini ipari park megvalósításával és a közmunkaprogram fejlesztésével.

Putz Anita elárulta, hogy nem kereste fel egyesével a helybélieket, hanem a Facebookra feltett videókkal és egy szórólappal kampányolt.

– Bízunk abban, hogy a következő csapat egy kicsit jobb lesz, erősebb lesz. Az a lényeg, hogy a falu fejlődjön és a falu népe jól érezze magát, ne legyen viszály a testületben, mert eléggé kettéoszlott a csapat. Bízunk Lázár úrban, ő lehet, hogy ki tud segíteni bennünket ebből a bajból – mondta Harsányi Sándor, a kora délelőtti szavazók egyike. Elárulta, hogy ott volt azon a testületi ülésen, melyen feloszlatta magát a testület, s részt vett azokon a fórumokon is, melyeket Lázár János tartott. – Úgy hallottam elég viszály volt a testületben, annak ellenére, hogy értelmes emberek a tagjai.

– Hiába indult mindenki függetlenként, nekem elsősorban az számít, mennyire jártas a helyi dolgokban, de szerintem az iskolai végzettség is fontos – mondta Joó Sándor, aki úgy érzi, hogy a testület önfeloszlatásához vezető út nem felelt meg a fair játék szabályainak.  – Tizenöt képviselőjelölt volt a szavazólapon, azaz hatalmas a választék a hat mandátumra. Szerintem közülük azok jutnak majd be, akiknek több az ismerőse – vélte.

Hogy ki vezető a következő önkormányzati választásig a falut, Ambrus István vagy Putz Anita, s kik lesznek az új testület tagjai, arról este 7-ig maguk a mártélyiak dönthetnek.

Az eredményeket mi is megírjuk, amint megszületnek.

ambruskampányLázármártlyputzVálasztás