Szikáncs: Benkő Zsoltra érkezett a legtöbb ajánlás

Benkő Zsoltra, a Fidesz-KDNP jelöltjére 51, míg kihívójára 35 ajánlás érkezett a tegnapi szikáncsi részönkormányzati választáson. A kormánypárt és a hozzájuk közel álló média ezt választási győzelemnek fogja fel, és több helyen a választási szabályokat kérik számon a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalon és a jegyzőn. Azonban a részönkormányzati választások nem a választási törvények hatálya alá tartoznak, a részönkormányzatok szervezete a bizottságokéval azonos.

Benkő Zsolt (Szeretem Vásárhelyt Egyesület-FIDESZ-KDNP) szerezte meg a legtöbb ajánlást a tegnapi szikáncsi részönkormányzati választáson. A szikáncsiak reggel 6 és 9, valamint délután, 16 és 19 óra között adhatták le voksukat. A választást egyébként nem kísérte nagy érdeklődés, a 431 jogosultból pusztán 86-an jelentek meg, és éltek szavazati jogukkal. Benkő Zsolt elnöki tisztségére 51, kihívójára, Gyöngyösi Ferencre (MINDENKI MAGYARORSZÁGA-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) 35 ajánlás érkezett.

Tatár Zoltán, Hódmezővásárhely jegyzője a Hódpressnek elmondta, hogy alaptalanul illeti Benkő Zsolt a polgármesteri hivatalt és személy szerint őt azzal a váddal, hogy kötelessége lett volna, hogy levelet küldjön a szikáncsiaknak arról, hogy hol és mikor lesz a szavazás, mivel a részönkormányzat szervezetére, működésére és tagjaira a bizottságokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, a részönkormányzati választások nem tartoznak a választási törvények hatálya alá. Egyébként számos felhívást helyeztek el közösségi terekben, buszmegállókban és a sajtóban. Így bárki értesülhetett a választás helyéről és idejéről.

Szintén a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján a részönkormányzati testület tagjainak több mint felének helyi önkormányzati képviselőnek kell lenni. Az elnök tehát az ajánlások alapján valószínűleg Benkő Zsolt lesz – ezt a képviselő testületnek kell megerősítenie- a további képviselői tagok Gyöngyösi Ferenc és Gyutay Katalin lesznek, míg két helyi lakos, Németh Zoltán és Oláhné Molnár Tímea is helyet kap a testületben.

Benkő ZsoltGyöngyösi FerencHódmezővásárhelyrészönkormányzatSzikáncs