Szijjártót idézi be tanúnak Márki-Zay Péter

Ma volt az első tárgyalás a Zaid Naffa Márki-Zay Péter ellen indított perben. Zaid Naffa rágalmazásért perelte be Márki-Zay Pétert azt sérelmezve, hogy iszlamista terroristának és bűnözőnek nevezte őt.

Márki-Zay ma a budai bíróság elől jelentkezett be, ahol elmondta, elnézést kért, hogy összekeverte Zaid Naffát Atiya Khoury-val, de „nehéz az Orbán által betelepített bűnözők körében ezeket a kusza folyamatokat mind tisztán látni”.

Zaid Naffa egyébként 2017-ben megbukott a TEK terrorátvilágításán. Az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló Zaid Naffa segítette a körözés alatt álló szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon magyarországi beutazását. Akkor az is kiderült: nemcsak Pharaon, de Naffa is magyar állampolgárságot akart. Ekkor ellenőrizte őket több szerv, Naffa pedig megbukott az átvilágításon.

Az Index 2017-ben azt írta, hogy „A nyolcvanas évek eleje óta Magyarországon élő Naffa család – három fivér és egy nővér – egyébként is jól feküdt az Orbán-kormánynál: Zaid Naffa Jordánia tiszteletbeli konzuljaként működik Magyarországon. Közel került a kormányfőhöz, noha zűrös ügyei, egy aranycsempészési történet miatt korábban az is felmerült, hogy kiutasítják az országból.”

A bírósági tárgyaláson Zaid Naffa tételesen felsorolta, hogy Márki-Zay 18-21 alkalommal illette őt a sértő jelzővel, ugyanakkor nem volt tudomása arról, hogy számtalan cikk született arról, hogy ő elbukott a terrorátvilágításon.

Miután a bírónő felhívta Zaid Naffa figyelmét arra, hogy nem köteles önmaga ellen vallani, több kérdésben is megtagadta a válaszadást. Például arra a kérdésre, hogy igazak-e azok a cikkek, amelyek szerint megbukott a Terrorelhárítási Központ átvilágításán, vagy lobbizott-e azért, hogy Ghaith Pharaon megkaphassa a magyar állampolgárságot.

A magánvádas eljárás júniusban folytatódik majd. Erre a perre Márki-Zay Péter szeretné Szijjártó Pétert is beidézni. Zaid Naffa védője ugyanis kételkedett abban, amikor Márki-Zay Szijjártó sajtóban megjelent állításait idézte Naffával kapcsolatban.

Márki-Zay PéterOrbán ViktorperSzijjártó PétertárgyalásZaid Naffa