Szijjártó Péter: ismét sikeres evakuációs műveletet hajtottunk végre

„A biztonsági szempontok miatt, minden evakuációs műveletről csak annak lezárultával tudunk beszámolni. Ez ma megtörtént, így most már kijelenthető, hogy augusztus után ma ismét sikeres műveletet hajtottunk végre, ezúttal szlovák barátaink segítségével” – számolt be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton délután.

Szijjártó Péter beszámolt róla, hogy a reggeli órákban elhagyta Libanon légterét a Szlovákia által küldött mentesítő járat, fedélzetén kilenc magyar állampolgárral és egy libanoni családtaggal. „A gép előbb Cipruson, majd ezekben a percekben Pozsonyban landolt, így most már valamennyien biztonságban vannak” – írta.

Emlékeztetett, hogy korábban, augusztus elején már hoztak ki magyarokat a térségből honvédségi géppel.

A közel-keleti helyzet eszkalálódása miatt most ismét felajánlottuk segítségünket a Libanonban tartózkodó magyaroknak. Ezen felhívásra összesen 10 állampolgárunk jelentkezett, így megállapodtunk szlovák barátainkkal, hogy az általuk indítani tervezett mentesítő járaton helyet biztosítanak a magyarok számára

– fogalmazott a külügyminiszter, kiemelve azt, hogy a szlovák segítség nem kirívó eset, mivel saját evakuációs járatain a magyar fél is fel szokott ajánlani helyeket.

Szijjártó Péter sikeresnek ítélte akciót, de arra kérte a magyarokat, hogy lehetőleg kerüljék az egyre veszélyesebb térséggé váló Közel-Keletet.

evakuációLibanonSzijjártó Péter