Szijjártó Péter: élesen reagált a lengyel külügyi államtitkár a tegnapi tusnádfürdői beszédre

Éles reakció érkezett a lengyel kormány külügyi államtitkárától a miniszterelnök szombati tusnádfürdői beszédére. A külügyminiszter szerint a reakció bebizonyítja annak a magyar mondásnak az igazságát, amely úgy szól: fáj az igazság.

„A lengyel-magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár” – jelentette ki közösségi oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter.

A tárcavezető posztjában azért bírálta a lengyel vezetést, mert a Tusk-kormány külügyi államtitkára éles hangú kritikát fogalmazott meg Orbán Viktor szombaton Tusványoson elhangzott beszéde kapcsán, amelyben a miniszterelnök kemény szavakkal illette a lengyel kormány politikáját. „Miközben ugyanis a mostani lengyel kormány azért bírál és vádol minket, mert Oroszországból importálunk – az ország működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges – kőolajat, addig ha jól megnézzük az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáját, akkor azon bizony ott találjuk a lengyeleket is” – vázolta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint nem azzal van a gond, hogy a lengyelek az oroszoktól kőolajat vásárolnak, hanem azzal, hogy ugyanezért a magyar kormányt már kritikával illetik, ez pedig a miniszter szerint igazságtalan és képmutató.

külügylengyelOrbán ViktorOroszországSzijjártó PéterTusványos