Szijjártó a lehallgatási botrányról: az NSO-ról azt hittem, az a Nemzeti Sport Online

Különös kijelentéseket tett az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt állította például, hogy a Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli NSO-ról azt hitte először, a Nemzeti Sport Online-t jelenti.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a világjárvány miatt megbomlott a status quo, az országok között pedig megindult a helyezkedés. Emiatt is felerősödött szerinte a hírszerző szolgálatok jelentősége. Magyarország a nyertesek közé szeretne tartozni, ezért elengedhetetlennek tartja, hogy

„európai mércével erős, közép-európai mércével a legerősebb hírszerzéssel rendelkezzünk”.

Hozzátette, az elmúlt években az Információs Hivatalban hatvan százalékkal több információ keletkezett, mint a megelőző időszakban.

A bizottsági tagok kérdezték Szijjártót a Pegasus-megfigyelési ügyről, a külügyminiszter erre azt mondta, az Információs Hivatal nem vásárolt a szoftverből, és nem is üzemeltetett korábban ilyet. Állítása szerint amikor először kérdezték erről nyáron, azt sem tudta, mi az az NSO,

„azt hittem, a Nemzeti Sport Online-ról van szó, furcsálltam is, hogy mi közünk van ehhez.”

Ezért a Telex összefoglalója szerint megkérdezte munkatársait, hogy az előfizetésükkel van-e probléma az Információs Hivatalban, és azt a választ kapta, hogy papíralapon veszik a Nemzeti Sportot.

A nemzetbiztonsági szolgálatok munkájáról beszámolt Pintér Sándor is, de Pegasus-ügyben csak zárt ülésen volt hajlandó válaszokat adni.

megfigyelésSzijjártó Péterülés